понеделник, 12 септември 2011 г.

Нелоялни работодатели броиха 2,1 млн. лв. за заплати

След намесата на инспектори през осемте месеца на годината са изплатени заработени заплати във фирми в областта за над 2,1 млн. лв. Най - много са нарушенията в „Хастекс” и „Алтекс”, където произвеждат готови облекла, в строителството, при търговците на дребно, в питейни заведения, в хотелиерството и ресторантьорството. Така каза директорът на дирекция Инспекция по труда в Кърджали инж. Костадин Стратиев. В тази сума не влизат 200-те хиляди, с които собственикът на „Булфанко” да се разплати с шивачките след решението на съда, уточни той.
До 1 септември инспекторите са направили 920 проверки. От тях 145 са по жалби на граждани. Установени са 3 077 нарушения по трудовото законодателство. За отстраняването им са приложени 3044 принудителни административни мерки.
Продължава да тревожи липсата на здравословни и безопасни условия на труд във фирмите в Кърджалийско. Нарушенията на работодателите в тази посока са 1 765. Следват ги тези по Кодекса на труда – 1 296.
Повечето проверки инспекторите правят съвместно с представители на Националната агенция за приходи /НАП/, МВР и Националния осигурителен институт /НОИ/. Най-много проверки са правени в ОЦК. На работодателя са връчени за изпълнение повече от 50 задължителни предписания. Потърсена му е и административно-наказателна отговорност, като са съставени актове за неизпълнени предписания по безопасност и хигиена на труда, както и във връзка с редовното изплащане на заплатите на работниците. Спрени са от експлоатация необезопасени съоръжения, заяви инж. Стратиев.
Когато става дума за неизплатени заплати, санкцията не може да принуди работодателя това да стане. Работниците трябва да си търсят правата по съдебен ред, коментира той.
Снежана ГОРАНОВА

1 коментар:

Анонимен каза...

Повечето работодатели в града са нелоялни.Малко са частните фирми,който работят на осем часа и петдневна работна седмица.Вие много добре знаете,че хората са принудени да търпят,защото в града няма работа.Защо не правите изненадващи проверки без да чакате някой да се оплаче?А колко има дето ги осигуряват на четири часа,а работят по десет на ден?Защо не принудите работодателите да спазват кодекса на труда или не искате да си създавате главоболия?Има магазини,които не стига,че работят по десет часа на ден,но и без почивен ден!Колко частници не дават повече от десет дена платена отпуска на година,а другите десет просто се забравят?ВИЕ СТЕ НАЯСНО ПО ТЕЗИ ВЪПРОСИ,НО НЕ ПРАВИТЕ НИЩО!!!

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!