събота, 2 юли 2011 г.

Световни звезди изгряват в Хухла

Световни звезди ще участват тази година в културните празници “Мистериите на Хухла” на 16 юли вечерта на връх Свети Илия. До тракийското светилище край възстановения параклис „Свети Пророк Илия” ще се стекат хора от цяла България и Северна Гърция. В разгара на Мистериите ще бъде връчена за втори път наградата „Почетен селянин”, дело на скулптора Емил Пенчев.
Впрочем Мистериите ще започнат малко по-рано – в 16 часа, когато във водопада-светилище край Арда ще бъде изнесен концерт от трио с ръководител Александър Колев /пиано/. Заедно с Анелия Сталева /цигулка/ и Ивайло Василев /флейта/ ще изпълнят Музика на водата от Хендел. После слушателите ще си потопят краката ритуално в река Арда и ще поемат към върха. Там ще бъде истинското пиршество на духа.
След като каталясат от хора и песни, изпълнени от Нешко Нешев квартет, участниците ще бъдат „довършени” от другия световен музикант – Недим Налбантоглу, цигулар от Турция, който пристига от Истанбул специално за вечерта и през Одрин директно през пункта Кипринос – Ивайловград ще дойде на върха. Символ на културата без граници. Роден в Къркларе /Лозенград/, завършил консерватория в Истанбул и в Сорбоната, френски гражданин, Недим ще свири с краля на акордеона Нешко Нешев музика за боговете.Ще я слушаме всички, които стъпим в този ден на този връх.
Идва ред после на Калуди Калудов, българинът станал визитна картичка на страната ни по света.След италианските канцонети маестрото ще ни изненада и с още нещо, което ще запазим  в тайна.
Преди джаза и поезията ще бъде ходенето по огъня – нестинарски танци. Върху жаравата, под звуците на гайда и свещения тъпан ще играят Михо Атанасов и Цветанка Цъгова.
После започва голямото надсвирване и – истински джемсешън.В минутите, определени за мълчание, ще има много поезия. Докато изгрее слънцето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!