събота, 2 юли 2011 г.

Кърджали без кино засега. А докога?

Времето, когато си взимахме пакет пуканки и ни късаха билетчетата на входа на кино салона, сякаш никога повече няма да се върне в Кърджали. Шансът да станем част от новата епоха на седмото изкуство в България се отдалечава. На изключителния подем на родното кино напоследък, ще се радват в столицата и във всички големи градове в страната.
Преди повече от година първото 5D кино беше отворено в Бургас, а кърджалийци не можем да се похвалим дори с най-обикновена прожекция. Но си имаме утеха - най-близката зала се намира в Димитровград. Така,  ако има филм, на който наистина държите да се насладите на големия екран, освен пари за билет и пуканки, си пригответе и пари за транспорт.
Някои хора в Кърджали се утешават, че живеем във време, в което да ходиш на кино не е модерно и всичко, което можеш да видиш там, е напълно достъпно в интернет. Само, че има неща, които си заслужава да бъдат видени именно на големия екран. А и не само това. Самият факт, че си пред телевизора или пред компютъра вкъщи, пречи да изживееш истинската магия на киното така както това може да стане в една модерна зала.
Защо превърнахме „Орфей” - най-голямото кино в Кърджали в сграда с офиси и магазини? Нима покупкопродажбата и лъскавите витрини могат да заменят насладата от докосването до това световно изкуство? Но инвеститорите предпочитат да влагат парите си в търговски комплекси, които са по-печелившата стратегия, каквато киното на този етап явно не е.
Не такова бе желанието на Джейлян Али, който миналата година заявява желание да направи зала, в която да бъдат прожектирани 3D филми. Той сключва договор с областната управа в Кърджали като наемател на бившото кино „Роял”. Сега обаче отказва да коментира темата за салона с триизмерни филми. Но даде да се разбере, че засега такъв проект няма да има. Залата продължава да е неизползваема.
От областна администрация обясниха, че в договора никъде не е посочено, че наемателят е задължен да направи кино салон и да закупи съответното оборудване. Не могат да ни отговорят на въпроса дали в дадената под наем зала ще има кино, защото това зависи само и единствено от волята на наемателя.
В същото време броят на членовете във Facebook групата „Искам да има кино в Кърджали” продължава да расте. Това обаче не провокира никого да се заеме с инициативата да предостави на жителите на града малкото удоволствие, наречено кино.
Според предишния наемател на кино „Роял” Иван Кръпов една инвестиция за 3D кино излиза около 120 000 евро, която в никакъв случай не може да се възвърне за 5 години, за колкото се сключва договорът за наем. Нужни са на-малко 10 години, за да се реализират печалби от направените вложения. Освен това един билет за триизмерно кино в нашия град няма да падне под 10 лева, а това ще могат да си позволят малка част от жителите му.
Приемаме, че 120 000 евро не са никак малко пари и не всеки би рискувал да ги инвестира в нещо, за което се предполага, че няма да има бърза възвращаемост. Апаратура за стандартно кино в бившото „Роял” обаче има и не е необходимо да се заделят каквито и да е пари за закупуването й. Разходите по обикновеното кино се свеждат до това да се заплаща на персонал и да се отделят средства за ел.-енергия, сподели бившият наемател на киното.
Добре е да се знаят предпочитанията на публиката в самия град, каза още Кръпов. В Кърджали най-гледани са трилърите, екшъните, анимациите. За съвременно българско кино смятам, че нямаме публика. Мога да кажа, че интернет уби желанието на хората да посещават салоните за прожекции на филми. Днешните деца нямат навици да ходят на кино, както бе в предишни години, сподели още Иван Кръпов.
Питаме, а не ни ли принуждават да се отказваме от кино залите? Защо не се търси социалният ефект от помещение, в което има оборудване за кино, а само парична печалба от заведението, каквото е преустроеното фоайето на предишното кино. Въпроси, които задаваме като граждани и очакваме отговор от хората, на които сме гласували довери да управляват този град и тази област.
Станислава НЕДЕЛЧЕВА
Снимка: Петко БОРИСОВ

10 коментара:

Анонимен каза...

bravo petko i stanislava!
ima li ime kinoto vi i kakvo? - ne go vijdam na snimkata

Анонимен каза...

petko i stanislava kak izglejda dnes 5 - etajnoto ob6tejitie , deto ob6tinata vi polu4i da stopanisva sled razru6avaneto mu ot koi - ne razbrahme...i taka...koi e otgovoren i raqzsipa ob6tejitieto? koi remontira tam izob6to,kak??? snimki live molq.

Анонимен каза...

petko pokaji ni vhoda na socialnata vi slujba, bolnicata, poliklinikata, NOI, kak otivat tam invalidi s invalidni koli4ki da si svar6at admin.rabota?

Анонимен каза...

Мястото,което беше предвидено за кино сега е кафе-явно собственика е голям връзкар.Предлагам никой да не ходи в тъпото му и скъпо кафе.На кмета естествено не му пука,че няма кино-печели този,който даде повече рушвет.Въпреки интернет винаги е по-хубаво да отидеш да изгледаш един нов филм в киносалон.

Анонимен каза...

stanislava, moje6 li da sedne6 v edna invalidna koli4ka i da probva6 1 den da raboti6 kato sedi6 v neq vse / kato 4e li ne moje6 da stoi6 na karakata si/ i da se opita6 vse pak da jivee6 normalno i da se dviji6 navsqkade - v bibliotekata, v kmetstvoto, v dana4nata slujba, v post, v sociala, na trudovata borsa, na stadiona, v sportnata zala, pri internet dostav4ika...ako nameri6 i koi da ti snima filmite, 6te e top novina...a, ako slojite va6ite ob6tinski darjavni 4inovnici v takiva invalidni koli4ki, da rabotqt 1-2 dni 6te e o6te po-interesno...kolko li 6te sa barzi togava...

Анонимен каза...

http://haskovo.net/index.php?module=news&action=details&id=71622

Анонимен каза...

24.11.2010
Скоро Кърджали ще може да се сравнява с градове като София, Пловдив и Варна. Тук не става въпрос за брой население или степен на развитие на местната икономика, а за факта, че скоро в града край Арда ще има 3D кино. Информацията бе съобщена от областния управител Иванка Таушанова. Намеренията за това са на фирмата, спечелила търга и наела голямата зала, известна като бившето кино „Роял”, и кафенето към него.
Другото заведение в сградата, което също бе дадено на търг – бившето „Инсайд”, ще се превърне в кафене с художествена галерия. Преди това в помещението ще бъде направен ремонт, ще се постави и специално осветление, нужно за представяне на арт-експозиции.
Общо 7 хил. лв. ще влизат всеки месец от двамата наематели в държавната хазна. Справка сочи, че, за разлика от тях, бившите наематели на двата държавни обекта не са плащали нито стотинка наем.
Красимира НЕШЕВА

Анонимен каза...

oooooooo, krasi ,merci za hubavata novina v bade6te vreme...
nie mnogo se radvame i na novinite ti ot minalo vreme...
ama nai-mnogo se radvame i naslajdavame na novinite ti v sega6noto vreme...

Анонимен каза...

merci i za info na haskovo .net...mnogo sa velikodu6ni za gore6toto vreme tam...

Анонимен каза...

Ще си гледаме още дълги години пазара и автогарата от това по голямо кино и селяния няма защото Кърджали просто се намира в центъра на ништото и си е оставен просто без никакво развитие но ще си останем вечната столица на селянията

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!