В търговската мрежа в Кърджали не се предлага хляб по новия стандарт “България”, установи проучване на „Нов живот”. За сега интересът към него е изключително слаб. Потребителите рядко питат за такъв хляб, по-скоро го търсят от любопитство.
Оказа се, че някои продавачи въобще не са чували за такъв стандарт. Няма и оферти от фурни, които зареждат магазините. Не виждам каква ще бъде разликата между хляба, който продаваме в момента и този по стандарт “България”, след като е произведен по една и съща и технология и от същите суровини, коментира собственикът на хранителен магазин в централната част на града. Селските фурни на дърва вече ги няма и никога няма да усетим вкуса на хляба от преди двайсет-трийсет години, смята той.
Нито една фирма от Кърджали и региона до сега не е подала официално заявление, нито пък е изявила устно желание за производство на хляб по новия стандарт, каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Грозев. В бъдеще не знае какво ще се случи. Всеки сам си прави сметката. Възможно е да има някакво раздвижване след прибиране на новата зърнена реколта, от която се очаква по-качествено брашно.
Най-напред собственикът на фурна трябва да подаде заявление до Областната дирекция по безопасност на храните, която да прецени дали условията тям отговарят на изискванията за производството на хляб “България”. След това им се издава удостоверение по Закона за храните за производство на хляб по стандарта.
Заводският хляб, който произвеждаме, отговоря напълно на стандарта. От петдесет години технологията е една и съща. Затова не виждам смисъл да въвеждаме стандарт “България”, заяви инж. Бахар Палова, управител на “Хлебопроизводство” АД в Кърджали. Според нея една от причините да няма интерес, е качеството на брашното. Такова, каквото го описват в стандарта, трудно се намира в момента. Няма никаква гаранция, че има достатъчно хубаво брашно и от новата реколта, заради дъждовете точно в разгара на жътвата.
Инж. Палова твърди, конкуренцията в бранша е жестока. Всеки производител гледа да поддържа качеството на хляба и ако може да намали цената, дори да е с две стотинки, за да запази клиентите си. Въвеждането на новия стандарт ще означава допълнителни работна заплати и вдигане цената на хляба. Премине ли се към стандарт “България”, няма връщане назад.
Освен от местните пекарни хляб в магазините в Кърджали се доставя от Харманли, Хасково, Момчилград, Джебел, Комунига и Черноочене. Преди време се опитала да пробие и пазарджишка фурна. Диетичен, здравословен и специален хляб се доставя от Добрич, София и Пловдив.
В момента в Кърджалийска област работят 27 фурни, уточниха от Дирекцията по безопасност на храните.
Предлагането на хляб “България” в страната започна още през април. Първи нормите покриха мелниците в Сливен и София, и по един хлебозавод в столицата и Стражица. Стандартът се отнася за три вида хляб – “Бял”, “Добруджа” и “Типов”. Приготвя се от брашно, сол, мая и вода без никакви подправки. Срокът на годност е 36 часа. Глобите за нарушаване на изискванията са от 500 до 10 000 лв.
Валери КОВАЧЕВ
Снимка:Петко БОРИСОВ
2 коментара:
te i jivotnite ne go haresvat tosi hlqb...
ama koi gi pita tqh...
da si go qdat va6ite inspektori...
te i bez drugo hi4 ne razbirat ot hlqb...
Вярно е, че ветеринарите на разбират от много работи, а се бутат навсякъде.Кога ще спрат да дават интервюта в области, които не са им ясни. Д-р Грозев да не копира Д-р Миро Найденов.
Публикуване на коментар
Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!