понеделник, 10 януари 2011 г.

Група във "Фейскбук" брани Ада тепе

Природозащитници от региона си сформираха профил в социалната мрежа Фейсбук, за да протестират срещу получаването на разрешение за златодобив край Крумовград.
Под името „Кауза за природата, екологията, туризма и археологията” около 90 души изразяват мнение против златодобива в Крумовград от страна на Канадската компания "Дънди прешъс метълс" и получаването от фирмата положително становище от екоминистерството за златодобив на Ада тепе.
Рудникът при Ада тепе е най-ранно датираният за златодобив на територията на Европа, което го прави важен паметник не само от национално, но и от международно значение. Според проф. Албрехт Йокенхьофел от университета в Мюнстер находището е снабдявало Троя и Микена с ценния метал. Според Омир траките участват в Троянската война с позлатени оръжия. Доскоро това се смяташе за легенда или преувеличение, но находките от рудника край Крумовград доказват, че разказът на Омир може и да е достоверен. Следите от древно рударство са разположени във високите части на Ада тепе от надморска височина 380-400 м до върха /492 м/, се казва в посланието на организаторите на интернет протеста.
ИНВЕСТИЦИЯ ЗА 5 г. ИЛИ ТРАЙНА ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ?
Според организаторите на протеста, културно-историческите дадености на област Кърджали като „Перперикон” и „Татул” и евентуално ”Рудник за добив на злато от късната бронзова епоха”, разположен на Ада тепе,  предразполагат развитие на туризма в средносрочен и дългосрочен план.
Преценете кое е по-важно - инвестицията за 5 години и дългосрочната визия за развитие на област Кърджали и община Крумовград като туристическа дестинация, питат природозащитниците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!