четвъртък, 2 декември 2010 г.

Няма кой да брои хората в Кърджалийско

Само 521са заявленията подадени за преброители и котрольори за предстоящата кампания по преброяване на населението и жилищния фонд в страната, което ще се проведе  от 1 до 28 февруари 2011 г., като от 1 до 9 същия месец, е електронното преброяване. Тази бройка е едва половината от необходимите 1010 души, колкото са участвали в предишната акция. А трябват и резервни контрольори и придружители. Сподели тревогата си на пресконференция вчера областният управител Иванка Таушанова и призова Общинските  преброителни комисии и кметовете да се включат по-активно в разгласяването на важното  мероприятие. Акцията е насочена  и към безработни, които са със средно и по-високо образование.
Забавянето е обезпокоително като се има предвид че кампанията по набиране на желаещи ще продължи още 10 дни, категоричен е директорът на Териториално статистическо бюро в Кърджали  Мария Желева.  Молбите се подават чрез Общинските преброителни  комисии до мен. Участниците в комисиите са запознати с критериите, на които трябва да отговарят кандидатите, припомни тя. Най-тежко е положението в малките общини. В Киркова са събрани само 5 % от необходими бройки,в Ардино 40%, Джебел - 44 %, Крумовград 26%, в Кърджали – 62%, Момчилград -36 % и Черноочене – 77%.  Тези факти са тревожни, защото не е въпрос да съберем над 1000 молби в областната комисия – преброяването е на териториален принцип и районите трябва да бъдат покрити от съответната бройка преброители и контрольори. Така че за всяко населено място трябва да има хора. Преброители може да бъдат студенти и ученици само  от полицията и инспектори от НАП не могат да участват. Работи се от 17 до 20 часа. Нормативът е, всеки да  преброи поне 200 - 250 души и да влезе в 80 жилища. Плаща се  за свършена работа - за 18 дни средно около 350 лв.
Не мисля, че общините бойкотират кампанията. Имаше  временни проблеми в  комисиите в Черноочене и Джебел за приемане на документи, които  бяха отстранени, съобщи председателят на Областната  преброителна комисия и зам. - областен управител Асен  Тюрдиев.
Таушанова  заяви, че до  всички общини ще бъдат разпратени обяви, които да се поставят на видно място, за да алармират за набирането на преброители.
Снежана ГОРАНОВА
Снимка: Петко БОРИСОВ

4 коментара:

Анонимен каза...

ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ, В САЙТА НА ОБЩИНА ЧЕРНООЧЕНЕ НЕ Е ПУБЛИКУВАНА ОБЯВАТА.

Анонимен каза...

na saita na ob6tina kardjali e obqvata i formulqra.

Анонимен каза...

Алоооо обшинарите, значи за кетъринг в обшината имате пари , а за една обява на големия монитор срешу киното нямате. Пуснете обявата там да я прочетат хората, за да се разбере бе.

Анонимен каза...

Служителките в информационния център на община Кърджали,където се приемат заявленията,демонстрират досада/как им разваляш "рахата",някакъв вид криворазбрана власт/а трябва да са в услуга на гражданите с подобаващо поведение и етикеция по протокол/, допринасят за създалата се ситуация.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!