понеделник, 6 декември 2010 г.

Интерес към опита на болницата в Кърджали

Засилен интерес и одобрение предизвика представянето на постиженията на кърджалийската болница МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” направено от изпълнителния директор д-р Тодор Черкезов, дм на работната среща на медици и здравни мениджъри.
Здравното заведение поддържа стабилни икономически показатели, няма и задължения. Акредитирано е с оценка „Отличен” за пет години, обновена е и базата му. Сред слабите му страни д-р Черкезов отбеляза недостатъчния синхрон с доболничната и спешната помощ. Тенденция е да се бяга от тежкоболния пациент, лекарите не общуват достатъчно с болните. Леглата са намалели от 410 през 2009 г. до 285 тази есен.
Има увеличение на заплатите, като средната работна заплата е 625 лв. през 2009 г., но заплащането е като цяло неудовлетворително. Д-р Черкезов говори по темата „Управление на областна болница в условия на промяна”.
Въпроси възбудиха и данните, които изнесе проф. Джон Кириопулос на тема „Основни аспекти на здравния мениджмънт в Република Гърция в условията на криза”. Той анализира ефекта на икономическата криза и как се отразява безработицата върху здравето на гърците. Липсата на заетост има психологически последици върху тях като тревожност, стрес и депресия, лоша самооценка на здравето, някои страдат и от зависимости.
Доц. д-р Жени Стайкова, дм, директор на РЦЗ и на РИОКОЗ, запозна аудиторията с темата „Реформата на областните структури на държавната здравна администрация – същност и цели”. Предстои обединението на РИОКОЗ и РЦЗ, като новата институция най-вероятно ще се казва Регионална здравна инспекция. Така ще се избегнат дублираните функции и звена,  предстои и съкращение на служителите в тези институции с 25 %. Ще се намали и финансовият ресурс за издръжка.
Интерес имаше и към презентацията на директора на изпълнителна агенция Медицински одит доц. д-р Златица Петрова, дм.
Работната среща на тема „Мениджмънт на здравеопазването в условията на криза” се проведе в петък и събота в Дома на здравето в РИОКОЗ в Кърджали. Проф. д-р Стефан Гладилов, който ръководи форума в първия му ден, изказа задоволство от организацията и условията на срещата. 
Снимки: Петко БОРИСОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!