понеделник, 29 ноември 2010 г.

Първа тв новинарска емисия на помашки в Гърция

В Гърция местната телевизия „Канал 6” в град Ксанти започна да излъчва новини на помашки език. Информационният бюлетин на телевизията се излъчва четири пъти седмично и трае около 4 минути.
Журналисти от Ксанти казаха, че новините на телевизията се следят с интерес в региона.
Помашки език (на гръцки: πομακική γλώσσα, помакики глоса или πομακικά, помакика) е термин, използван в Гърция за обозначаване на българските диалекти, говорени от помаците в Западна Тракия, спадащи предимно към Среднородопския говор. В средата на 90-те години на 20 век в Гърция са публикувани „Граматика на помашкия език”, „Помашко-гръцки” и „Гръцко-помашки речник”, които според българските лингвисти са политически опит за глототомия.  Гръцките учени определят произхода на говора като славянски или дори български, но акцентират силно върху гръцките заемки в него.

7 коментара:

Анонимен каза...

Видяхте ли сега какво стана?
Помашки, а не български език?
Кой трябва да реагира на подобно посегателство върху езика на българския народ.
Имаме ли Президент? Имаме ли Правителство и външен министър? Само за власт се дърлят, а когато става въпрос за нащита на националните ни каузи, никакви ги няма!

Анонимен каза...

що се правите на откриватели, тия новини ги видях в един друг сайт преди да ги пуснете вие

Анонимен каза...

Така е, аз ги видях още вчера в сайта Кърджали инфо

Анонимен каза...

Ха стига де. Един друг сайт пък знаеше още преди да ги пуснат тия новини. ввв.сиконко.ком

Анонимен каза...

Новината ли е важна или в кой сайт сте я видяли.Това е въпросът.Спорите просташки като Лютви Местан за театър Кадрие Лятифова.За него беше важно че не е роднина на госпожа Местан,а не това че тя беше отмъкнала хиляди на данъкоплатците.Впрочуем и това престъпление се разми благодарение на Вежди Рашидов и ГЕРБ.

Анонимен каза...

Ами те си рекламират сайчетата безплатно.

Анонимен каза...

браво , браво на гърците те ни признават за етнос - не както тук някакви псевдо историци и техните велико български националистически мераци, по това се познава че гърците имат евроиско мислене и оважават останалите етноси, техната култура и идентичнаст

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!