петък, 19 ноември 2010 г.

Кирково не ще минералния си извор, засега

Община Кирково няма да прави постъпки да й бъде предоставен безвъзмездно минералният извор на нейна територия. Все пак кметът Шукран Идриз уточни, че е възможно в бъдеще решението да  се преосмисли в зависимост от обстоятелствата.
Причините за отказа ни, бил той и временен, са няколко. Дебитът на изворната вода е недостатъчен. Инвеститор, който евентуално да го разработи, към момента липсва. За общината би било доста трудно да го стопанисва предвид и без друго невисокия бюджет, с който разполагаме, допълни тя.
Изворът се намира в местността ”Варницата”. Водите  са хипотермални (от 22°С до 24°С) и слабоминерализирани. Каптирани са и изтичат директно в реката. Въпреки невисокия дебит, според правените проучвания все пак има възможности за бутилиране на водата и за производство на безалкохолни напитки, а също и за балнеолечение.
За разлика от Кирково, другата кърджалийска община с минерален извор "Топлата вода" на своя територия даде зелена светлина на начинанието. Джебелските съветници гласуваха единодушно кметът Бахри Юмер да направи постъпки пред Министерството на околната среда изворът да им бъде предоставен безвъзмездно за управление и ползване за следващите 25 г. 
След изменението и допълнението на Закона за водите на общините бе дадена възможност да си „вземат” минералните извори. Преди това те бяха изключителна държавна собственост. След промените в закона общинските съвети вече имат правото да предоставят изворите на концесия. 
НЖ

8 коментара:

Анонимен каза...

ТЯ не иска извор - ИСКА местан.

Анонимен каза...

Таз патка, какво е застанала като някаква кокона. Все едно полицай за паспорт се снима. Некадърните кметове на ДПС доведоха Кърджалйско до просешка тояга.

Анонимен каза...

По-добре да застава тази кокона вместо онази от Крумовград с АФРО-АЗИАТСКАТА физономия.

Анонимен каза...

бахти траверса

Анонимен каза...

Верно ли е ?

Анонимен каза...

бахти траверса
Ноември 22, 2010

Анонимен каза...

Л.МЕСТАН АКО РАЗБЕРЕ МИСЛЕТЕМУ

Анонимен каза...

КОКОНАТА ГЪЛТАЛА ФСИЧКО

Анонимен каза...

Фърълдака да го духа ! По амсалак човек от него не съм виждал.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!