петък, 28 януари 2011 г.

И Кърджали пред криза с боклука

Кърджали е заплашен от криза с боклука, подобна на софийската, ако в най-скоро време не бъде възстановена работата по изграждане на новото депо. Това е заявил зам.-кметът на града инж. Васил Бобеков на заседанието на Мониторинговия комитет за проектите по ИСПА, повечето от които вече са почти готови – на 90-95%. Само депото в Кърджали е до никъде.
Добрата новина е, че от Европейската комисия са проявили добра воля и са удължили срока за финансиране по ИСПА до края на 2011 г.! От Министерството на финансите също уверили, че са готови да отпуснат парите за българското съфинансиране. Лошата новина е, че шансовете да изпуснем пак тези пари са съвсем реални.
Да припомним – договорът с фирмите-изпълнители беше сключен през декември 2008 г. и според него обектът трябваше да е завършен още до края на 2009 – началото на 2010 г. Защото финансирането по ИСПА приключва до края на 2010 г.
Да не говорим, че техническият е от 2005 г., а също и одобреното финансиране от ИСПА плюс съфинансиране от 30% от държавния бюджет. И че трите години бавене на Министерството на екологията да проведе конкурс за избор на изпълнител стана причина реалната стойност на предвидените в проекта работи да се увеличи значително. Което пък провали два конкурса за избор на изпълнител. Трети нямаше, от МОСВ просто направиха пряко договаряне, което е в нарушение на правилата на Еврокомисията. И сключиха договор за още по-висока цена. Може и да е било оправдано, като се има предвид, че сметките в проекта са правени според цените и обемите през 2005 г. Но така или иначе от ЕК и най-вече ГЕРБ, когато дойдоха на власт, не пропуснаха да забележат нарушението.
И независимо, че за него са виновни чиновниците в МОСВ, а не кърджалийци, спряха проекта. Отделно от това още в средата на миналата година фирмите - изпълнители на двата лота – строителството и закриването на старите сметища по общините, спряха работа, защото се оказа, че от есента на 2009 г. не им е плащано.
А „еколозите” от ГЕРБ от средата на миналата година усилено мислят да дадат ли зелена светлина на спрения проект за сметището в Кърджали или не /докато срокът за финансиране от ИСПА си изтичаше/. Даже измислиха, че трябва да се „резнат” сепариращата и компостиращата инсталации от проекта за сметището като излишен разкош. За щастие, след настойчивите възражения на представителите на общините от Сдружение „За чисти Родопи”, които ще използват депото, се отказали от тези мераци.
На заседанието на Мониторинговия комитет инж. Бобеков изтъкнал, че без двете инсталации ще бъде построено за много пари сметище, което ще е същото като старото. Просто ще се складират всички боклуци, вместо да се отделят повече от половината за рециклиране. Клетките ще са запълват вместо за 5, за две години и още като започне експлоатацията на първата, ще трябва да се задвижи процедура за строителството на следващата. Вместо 35 години животът на депото ще е едва 10 години.
В отговор на декларираната готовност да се продължи финансирането от страна на Еврокомисията и от финансовото министерство координаторите на проекта от МОСВ казали, че трябва да се изчака до 10 февруари, когато била планирана среща с фирмата - надзорник на обекта, на която да се вземе решение за следващите стъпки. Впрочем, координаторите са същите трима служители от екоминистерството, които мотаят проекта вече 5-6 години.
Оказа се, че една от причините да не се плаща на фирмите - изпълнители било, че месеци наред от фирмата - надзорник не са могли да представят комплектовани сертификати за исканията за плащане – замервания, протоколи за приемане на извършените работи. Бавели се, защото надзорникът е френска фирма и работи по тяхното законодателство, а ние се движим по нашия Закон за устройство на територията. А координаторите не са направили нищо да се реши този проблем. Друг е въпросът, че очевидно обектът не е по силите на фирмата - надзорник, коментира Бобеков. Нито на координаторите.
За съжаление, правомощията на общините от сдружението в лицето на така нареченото Звено за управление на проекта са направо никакви. Ако бяха поверили координирането на нас, отдавна да е приключило строителството, дори само защото сме заинтересовани да стане, коментира Бобеков. И даде пример със строителството на обходния път за сметището – беше готов навреме и много качествено изпълнен.
На този етап нищо не може да се промени в ръководството на проекта, освен да се дадат повече правомощия на Звеното.
Сега остава да се надяваме, че на срещата с надзорника на 10 февруари ще се предприемат бързи стъпки да се възложи промяната на проекта със съкращаването на претоварните станции и съответните промени в сметната документация, подчерта Бобеков. Напълно реално е за две седмици един добър проектант да се справи с промяната в проекта. И ако строителите решат, че могат да имат доверие на МОСВ /защото те се отдръпнаха/, ако договорите се предоговорят много бързо, ще е възможно работата да се възобнови през март. И ако продължи без засечки, има шанс депото да е готово до края на годината и все пак да получим парите от ИСПА. Твърде много „ако”!
Междувременно проблемът с депонирането на отпадъците на Кърджали, а и на общините става все по-сложен.
От началото на строителството старото депо е под юрисдикцията на фирмата - изпълнител на лот 1 – закриване и рекултивация на сметища. На добра воля те пускаха колите с всекидневните отпадъци на Кърджали да ги стоварват на старото сметище, но имаше и доста конфликти.
Защото по договора за изпълнение на проекта на тях им плащат да трупат там боклуците от сметището на другите общини, които се закриват. Да не говорим, че предвидените по проекта количества са доста по-големи, защото са изчислявани за 2005 г., а оттогава трупането на отпадъци не е спирало.
Този конфликт нямаше да съществува, ако изпълнението беше започнало веднага след като е бил готов проектът. Време и пари е имало. Трябвало е първо да се построи новото депо, да започне да приема отпадъците и тогава да се закриват старите сметища. Сега обаче двата лота вървят паралелно. И общините се оказват изправени пред проблема къде да стоварват всекидневните отпадъци.
В края на миналата година община Кърджали определи терен до сметището за временно депо, но той се запълва със страшна скорост. Ако не бъда построено новото депо възможно най-скоро, Кърджали ще се окаже пред проблем с боклука, подобен на софийския. С тази разлика, че край града са натрупани боклуците на целите Източни Родопи, докато част от софийските „радват” Пловдив и други селища, където са изпратени бали.

Тонка ГОГОВА
Снимки: Мехмед РЕДЖЕБ






1 коментар:

Анонимен каза...

Отровен въздух и буклуци - заповядайте в планината на Орфей!

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!