петък, 28 януари 2011 г.

Брашно има, но скъпо


Няма зърнена криза. Брашно има. Без затруднения се снабдяваме, друг е въпросът, че навсякъде цените са чувствително по-високи. Това е мнението на собственика на сладкарски цех „Ива 12” в Кърджали Венета Белева.
Министърът на земеделието го каза, а и в практиката си го виждаме. А защо цената на зърното и на брашното се вдигна, това не мога да си обясня. Надявам се управляващите да въведат някакъв контрол и регулация, за да не се спекулира.
Брашното наред със захарта е основен продукт в нашето производство и силно влияе върху цената. Но да беше само то! Всички цени се увеличават. Захарта беше 1,12 лв., сега е 1,45 лв. Особено се увеличи цената на шоколада – от 2,40 лв. през миналата година сега го купуваме на 3,80 лв. По-малко, но чувствително се увеличиха производствените маргарини за кремове, сметаната, хартията за опаковки скочи двойно, тока, горивата.
Разбирам, че сме в пазарна икономика, но поне за основните хранителни продукти трябва да има контрол върху цените и качеството, смята Белева.
Независимо от увеличената производствена стойност на продуктите ни поне засега задържаме цените същите като миналата година. Принудени сме, за да може да продаваме. Хората са бедни, по-бедни са от миналата година. Продуктите на Сладкарници „Неделя” са от същите материали като нашите – пробвала съм ги. Но цените им са двойни. Само че в Кърджали и региона, където са клиентите ни, няма как да продаваме толкова скъпи сладкиши. Зареждаме в Кърджали, Крумовград, Момчилград, Джебел, даже в Смолян.
 

Не сме все още на загуба, но не сме и на печалба. Просто удържаме фронта. От началото на кризата не сме уволнили никого, не сме намалявали заплати, не сме разпускали хора в неплатени отпуски.
Имаме 8 работници, искаме да ги задържим. Но ако нещата продължат така, в следващите няколко месеца просто не знам как ще се справяме.
Според Белева, сред колегите й в Кърджали няма такива, които са в сивия сектор. Но някои от новите фирми си позволяват дъмпингови цени, за да се настанят на пазара. Има и такива, които влагат по-некачествени материали в продукцията си, за да си позволят по-ниски цени. Най-често са фирми, които са извън Кърджали, е наблюдението на Венета Белева. 


Тонка ГОГОВА
Снимки: Петко БОРИСОВ

2 коментара:

Анонимен каза...

Госпожо Белева,в Лидъл захарта е с цена 1лв.12ст за кг.След като Лидл стъпи в Кърджали и в др.местни магазини захарта за кг. падна до 1лв10ст.,а преди това я купувахме по1,50лв-дълго време,така че...

Анонимен каза...

Бeleva stiga si revala vecno si nedovolna kakvo oznacava da uvolni6 tocno v tozi slucai se kazva da sakrati6 ne se naduvai mnogo avtoriteta ti ne e cak tolkova visok a za sladkarnica nedelq 6e ima6 da vzema6 da sa na ravni6teto na tvoite bokluci

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!