вторник, 15 ноември 2011 г.

Пометоха с булдозер могилата при Седларе

Праисторическата могила край Седларе
Праисторическата селищна могила край момчилградското село Седларе е била подравнена с булдозер в края на миналата седмица, алармират от Регионалния исторически музей в Кърджали.  Археологът Милен Камарев съобщи, че посегателството е открито от археолога Жарин Величков от Националния институт за недвижимото културно наследство при обход на трасето на бъдещия газопровод от Комотини към Стара Загора.
Могилата е археологически паметник с национално значение. Проучен е халколитният пласт през 80-те години на 20 век. Все още не е проучен неолитният слой.

Това  е останало  от могилата след  като са минали булдозерите
За посегателството е уведомена полицията в Момчилград и Кърджали и прокуратурата. 
Сигнал за интервенция върху паметник на културата в момчилградското село Седлари е подаден в полицейското управление в Момчилград вчера, информираха от пресцентъра на МВР. По данни на тъжителя, който е от Националния институт за недвижимо културно наследство, чрез земекопна машина са унищожени горните археологически пластове на праисторическа селищна могила. При извършения оглед от дежурна оперативна група от РУП в Момчилград е било установено, че не става дума за иманярско посегателство върху обекта. По първоначални данни фирми, извършващи изкопни дейности на пътя в района, най-вероятно са изравнявали терен за паркиране на техниката си и са засегнали паметника на културата. Полицаите продължават изясняването на случая. 
Образувано е досъдебно производство за допуснато осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия, за което деяние се предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба от 2 хиляди до 10 хиляди лв.

Очаквайте подробности

1 коментар:

Анонимен каза...

Виновни няма да има, защото извършителят ще е "неизвестен".Ама да се чуди човек как Николай Овчаров не е открил писменост от критско-микенската епоха в тази могила?

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!