понеделник, 21 ноември 2011 г.

Мароня продължава дружбата си с Кирково

Ще продължим връзките с община Кирково, заяви за „Нов живот” кметът на гръцката община Мароня - Сапис Илияс Йоанакис. Скоро той и двама негови колеги от периферия Комотини ще посетят Кърджали, Кирково, Момчилград и други общини в нашата област, за да честитят на новите кметове избирането им и да преговарят за бъдещото сътрудничество.
Илияс Йоанакис уточни, че преди два-три месеца е бил в Кирково и още тогава казал на бившия  кмет Шукран Идриз да не се притесняват, като минат изборите тогава ще дойде на място да разговаря с новото ръководство за продължаване на контактите.
Мароня и Кирково се побратимиха през септември 2009 г. Споразумението бе подписано официално в Кирково на тържествена сесия от бившите кметовете Шукран Идриз и Христос Папаниколау.
След последните местни избори в Гърция бе направено окрупняване на общините. Община Мароня вече се води Мароня – Сапис. За кмет е избран независимият Илияс Йоанакис,  който е завършил Музикалната академия в Пловдив.
До окрупняването на общините в Гърция административния център на община Мароня беше в Ксилагани. До тогава в общината, която е една от най-старите в Тракия, имаше 8 000 жители, 17 села и 4 курортни селища. Сега населението е 20 000 души, а селищата са 42.
Договорът, който бе подписан между Мароня и Кирково, е началото на дълготрайно сътрудничество. Разговорите за побратимяване бяха още през 2006 г.
Община Кирково ще бъде входната врата от Гърция към България след отварянето на прохода Маказа. Контактите ще бъдат в областта на туризма, образованието, културата и търговията. Миналата година делегация от Мароня, водена от тогавашния председател на Общинския съвет Сидерис Фарасополус, гостува на празника на община Кирково.
Първите четири-пет години след отварянето на граничния пункт ще има голям прогрес в Кърджалийска област, смята Илияс Йоанакис.

Валери КОВАЧЕВ

Снимки: Мехмед РЕДЖЕБ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!