четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Казват в понеделник ще касират ли изборите

В понеделник се очаква Административния съд в Кърджали да се произнесе по жалбата на ПП ГЕРБ за касиране на изборите за кмет на община Кърджали. Решението ще бъде публикувано на официалния сайт на съда, каза председателят на съда Виктор Атанасов.
Днес се проведе последното съдебно заседание по жалбата на ГЕРБ. В залата бяха кандидатът за кмет от ГЕРБ Илия Илиев и Хасан Азис от ДПС, получил удостоверение от Общинската избирателна комисия, че е избран на първия тур.
Съдът изслуша двама свидетели, посочени от ГЕРБ. Единият каза, че в секцията, в която е гласувал, от комисията му дали бюлетина с отбелязан с хикс №7. Това разбрал, когато влязъл в кабината за гласуване, върнал я обратно и му дали друга празна бюлетина. Вторият  свидетел сподели, че като представител на ГЕРБ в  секцията в Миладиново видял как член на комисията посочва на избирател да пусне празна бюлетината за президент и вицепрезидент, а в тази за кмет - за кого да гласува.
Адвокатът на ГЕРБ Николай Маргаритов каза, че посочените в жалбата нарушения са се потвърдили и пледира съдът да обяви решението на Общинската избирателна комисия /ОИК/ за избор на кмет на Кърджали за недействително.
Председателят на ОИК Даниела Петрова заяви, че не са налице основания за обявяване изборите за недействителни, счита решението на комисията за избор на кмет за законосъобразно. Призова съдът да потвърди решението на ОИК за избор на кмет на 23 октомври.
Не са допуснати съществени нарушения на изборния процес, които да се отразят на вота на гражданите. Посочените нарушения не могат да повлияят на изборния резултат, изтъкна адвокатът на ДПС Теодора Белева. След повторното преброяване на бюлетините е установено, че за Хасан Азис действителните гласове са 17 598 при 18 153 по протоколи, за Илия Илиев действителните са 6697 при 6948 по протоколи. Разликата между двамата е с 10 901 гласа в полза на Хасан Азис. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!