сряда, 9 ноември 2011 г.

Англичани замениха Кралството с Любино

Красивата природа, чистият въздух, кристалната вода и добрият комшулук най-силно впечатляват 45-годишния англичанин Лий Маундър и приятелката му Мели Кобън. Това са и част от нещата, които са ги провокирали да напуснат Кралството и да се заселят в китното ардинско селце Любино.
Купили къщата с огромен двор преди четири години. Направили основен ремонт. Предишни години идвали по за един месец, но тази година от началото на май са в Любино.
Заселихме се тук заради спокойствието, далече от градския шум. Природата е уникална, а Родопите са най-красивите места в света. Приятно ни е всяка сутрин да виждаме изгрева на слънцето, а вечер залеза, да чуем песните на птичките. Искаме да изкараме старините си сред невероятната природа, споделя Мели. Тя вече се е научила да говори малко както на български, така и на турски.
Местните хора свикнаха с нас. Понякога те ни идват на гости, отиваме и ние. Най-добрата ми комшийка е кака Сабрие. Заедно с нея за Курбан байрама направихме и баклава, казва англичанката.
Два пъти през седмицата Лий Маундър отива с високопроходимия си автомобил в Кърджали за хранителни продукти. Той е компютърен специалист и с лаптопа си върти бизнес в Англия. През свободното си време бере диворастящи гъби и ходи до река Арда за риба.
 Живеем в малко селце на 70 километра от Лондон. Времето е много облачно. Почти всеки ден вали дъжд, няма слънце, а тук природата е вълшебна. Заедно с приятелката ми Мели решихме да останем в Любино и през зимата. С помощта на съседите и кметския наместник Съдкъ Ахмед се сдобихме и с дърва за зимата, казва Лий Маундър. Той споделя, че има идея през пролетта в двора да засади домати, краставици, тиквички, пипер, лук, патладжан и картофи.
Шакир Юмер, съсед на англичаните, казва, че досега в селото не са имали такива добри комшии. Винаги са готови да помогнат и да се отзоват на помощ.
Четири къщи с тиклени покриви и малки дворчета са купили англичани в последните пет години в Любино, а в съседното Латинка, което е част от кметството, са закупени две къщи от холандци и американци, уточнява кметският наместник Съдкъ Ахмед.
Любино се намира на 55 км от общинския център Ардино и е най-отдалеченото в района. Повечето от някогашните жители на Любино и Латинка са в Ардино, Кърджали, Асеновград или в Турция. Сега в двете села живеят постоянно около 200 души. Напълно са обезлюдени махалите Хъдърлар, Джами и Голджа махала.
Основният поминък в двете села е животновъдството и събирането на диворастящи гъби. Стопаните отглеждат по няколко крави и продават млякото за по 45-50 стотинки литъра. 
Гюнер ШЮКРИ

1 коментар:

Анонимен каза...

Едва ли ще изтраят дълго. Каквото и да казват ,че работят изглежда за безраборни англичани , които след една зима ще предпочетат да са безработни в Англия отколкото аборигени в Любино.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!