вторник, 15 ноември 2011 г.

Нашата Милена Христозова поема към Антарктида

Милена Христозова от Крумовград заминава за Антарктида. Тя заедно с още 7 българки участва в 20-та юбилейна експедиция до ледения континент. Последната група тръгва на 12 януари 2012 г.
Милена Христозова, родена през 1974 г., е биолог във Военномедицинска академия в София. На 2 декември тя пристига в Крумовград, за да приеме пожеланията на родопчани. В този ден кметът на общината Себихан Мехмед ще връчи на Христозова специално изработена олекотена табела с надпис „Крумовград 13 770 км”, колкото е разстоянието между топлия родопски град и най-студеното място на земята Антарктида. Там температурата може да падне до рекордните минус 89 градуса.
Радиобиологът Милена Христозова носи на раменете си големи надежди. От нея се очаква да измери нивото на радиацията в българската база на остров Ливингстън. За целта тя крие в джоба си необикновен метален талисман, каза преди броени дни пред БТВ проф. Христо Пимпирев, основателят на Българския антарктически институт.
Ако има външни облъчвания в средата и ако има източници на радиация, те ще бъдат засечени и след определено време това е единственият уред, който ще може да докаже, че ние сме били изложени на тях, обясни Христозова.
Уверил съм се, че когато има жени в експедициите, климатът става по-топъл. Жените не се справят по-лошо от мъжете. Българските учени с нежни имена помагат и за големи открития, сподели още в ефир проф. Пимпирев.
Нашите учени ще отнесат на Антарктида български уреди, създадени специално за експедицията, и за първи път ще изследват влиянието на климатичните промени върху тамошните обитатели. Биолозите, освен радиационна карта, имат задача да направят генетични анализ на тюлени и на мъхове. Трудността при тези изследвания идва от изключително бързия метаболизъм на полярните обитатели.
Юбилейната 20- та българска експедиция продължава 4 месеца и ще приключи в края на март. 
Снежана ГОРАНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!