четвъртък, 10 ноември 2011 г.

Проектът „Горна Арда“ възкръсва


Изграждането на каскадата „Горна Арда” може да започне до две години, съобщиха представителите на Хидроенерегийната компания „Горна Арда” Вернер Казагранде и Раймунд Гайсбауер на работна среща с ръководството на община Ардино. Съдружници в нея са Националната електрическа компания и австрийската компания EVN. Представителите й запознаха домакините с четирите варианта на идейни проекти, от които ще се изработи окончателният работен проект. В момента се работи интензивно по техническото препроектиране.
Предвижда се от Стоянов мост до Китница да се изградят централи с обща мощност до 170 мегавата. Годишно ще произвеждат до 350 гигаватчаса електрическа енергия. Това количество е достатъчно да покрие нуждите от електроенергия на над 100 000 домакинства.
Дългият срок за подготовката се налага заради процедурите по изработване на оценка за въздействие върху околната среда и за издаване на необходимите строителни разрешения, поясниха Казагранде и Гайсбауер.
Кметът на община Ардино Ресми Мурад отбеляза, че възобновяването на строителството на хидроенергийната каскада е изключително важно събитие за местните хора. Той изрази категорична подкрепа и готовност за съвместна работа, защото „Горна Арда” е не само енергиен проект, който ще даде сериозен тласък на българската икономика, но и чувствително ще помогне за намаляването на безработицата в общината, за подобряване на инфраструктурата и развитието на туризма. Местното население възлага големи надежди на този проект, каза още градоначалникът.
Историята на каскадата

За строителството на каскада „Горна Арда” се говори още от средата на миналия век. Пред 1998 г. се прави тържествена първа копка на „Сделката на века”, както бе наречена от тогавашните премиери на България Иван Костов и на Турция Бюлент Еджевит. Вдигат се тунели, но едва стартирала, работата по съоръжението спира заради финансови затруднения на турската фирма „Джейлан груп“.
Обектът, в който държавната НЕК инвестира 8 млн. евро, се замразява за 9 години. През май 2009 г. австрийските компании ЕВН и „Алпине”, която строеше „Цанков камък”, изкупуват турските акции. Година по-късно „Алпине” се оттегля от проекта.
Сега плановете са строителството да стартира през 2013 г., съобщиха на срещата в Ардино ръководителите на проекта от EVN Вернер Казагранде и Раймунд Гайсбауер. Хидроенергийните съоръжения, които ще бъдат на територията на община Ардино, трябва да са готови за 7 години. Към днешна дата инвестициите за изграждане и експлоатация на хидроенергийната каскада се изчисляват за около 500 млн. евро, в строителството му ще бъдат заети до 3 000 души.









1 коментар:

Анонимен каза...

kakvi sa tesi talasami na snimkata, bre?
oti ne pi6ete imenata na pokazvanite lica, bre?
Ismail, 99 godini

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!