петък, 11 ноември 2011 г.

Д-р Дамян Гетев: Задържането ми е постановка на прокуратурата!

Директорът на Държавната психиатрична болница в Кърджали Дамян Гетев е освободен от ареста под гаранция с решение на Пловдивския апелативен съд от 8 ноември. Той, заедно с колежката си Катя Рачева, бе обвинен във вземане на подкуп и бе задържан.
Невинен съм, каза той за „Нов живот”. Беше ми направена постановка с главен участник бивш затворник и хроничен симулант. Мъжът бе недоволен от лекарите в болницата и конкретно от колежката Рачева, казала, че е вменяем, че разбира свойството и значението на извършеното от него. И затова е решил да ни дискредитира.
 За случилото му се д-р Гетев каза, че е полицейска акция,  постановка на прокуратурата, която, доколкото има информация,  доста бездействала и си прави пиар на негов гръб.
Това е рискът на професията ни.Работим с болни,  с криминално проявени, добави медикът.
Искам да заявя на десетките хиляди болни, които съм лекувал и консултирал безвъзмездно през 37-годишната си лекарска практика, че съм невинен и пред съда ще докажа това, бе категоричен д-р Гетев.
Искам да кажа и на приятелите, с които съм участвал в обществено-политическите промени в последните години, че не са ме сплашили, защото ние българите сме твърди мъже.
Разминаване в експертизите може да има в единични случаи, така коментира  Гетев обвинението на прокуратурата за разминавания в експертизите на кърджалийската психиатрия и тези, направени в София. Това е така, понеже диагностичното мислене на всеки лекар е различно. Но всеки си носи професионалната отговорност. А в случая  аз не съм правил експертиза и нямаше да правя.
Както „Нов живот” писа  на 27 октомври  директорът на психиатричната болница д-р Дамян Гетев и д-р Катя Рачева от същата болница бяха арестувани за приемане  на подкуп като длъжностни лица. Това бе оповестено на пресконференция,  в която участваха директорът на Областна дирекция на МВР  комисар Валери Баранов , окръжният прокурор Светлозар Лазаров и наблюдаващият прокурор Дафин Каменов.
Двамата медици бяха обвинени в получаване на пари за издаване на фалшива съдебно-психиатрична експертиза. Според прокуратурата единият поискал 500 лв., а другият - 100 лв. и един стек цигари. При  претърсване парите са открити в двамата задържани.
Според прокуратурата подкупът е взет, за да осуетят наказателно преследване срещу мъж, обвиняем по досъдебно производство в Районна прокуратура по дело за хулиганство. Той е подал сигнал в прокуратурата, че му искат пари месец преди акцията.
За разкриване на случая са използвани специални разузнавателни средства.
Публична тайна, че експертизите,  правени в  психиатричната болница в Кърджали, не отговаряха на действителността.Това пораждаше съмнения, каза тогава окръжният прокурор Светлозар Лазаров. Той подчерта, че има няколко случая на разминавания в експертизите, направени в кърджалийската психоболница, и тези, изготвени в София.
С решение на Окръжния съд в Кърджали д-р Дамян Гетев бе оставен в ареста за постоянно след изтичането на 72-часовата мярка „задържане под стража”. Мотивът на магистратите бе, че деянието му има сериозна обществена опасност. Решението може да бъде обжалвано в Апелативния съд в Пловдив. Делото е насрочено за 8 ноември. 72-часовата мярка „задържане под стража” на д-р Катя Рачева бе заменена с домашен арест.
На двамата  медици са предявени обвинения в съучастие. Наказанието, което Наказателният кодекс предвижда за това, е до 10 години лишаване от свобода и  глоба до 15 000 лв., както и лишаване от право да се заема определена длъжност.

Снимка: Петко БОРИСОВ

10 коментара:

sunay penevo каза...

super doktur e

Анонимен каза...

Милиардерите никой не ги задържа, полицията и прокуратурата имитират дейност с учители и лекари.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Джафер каза...

Доста плитко докторе!!! Доста плитко!!! Поне на мен така ми се струва! Глупаво е да се твърди, че полиция и прокуратура си правят `пиар`, за сметка на доктора. В това и наивниците няма да повярват. А защо няма да повярват? Отговорът е, че съответните органи, чисто и просто, трябва да имат някакъв смислен мотив за да го сторят. А на мене не ми се вярва, че те си нямат друга работа, та са решили да спретнат на доктора някакво си номерче. Нима някой ще повярва на това, че полиция и прокуратура, хей така, само за да покажат някаква дейност, ще се съюзят с някакъв престъпник, с цел да навредят на авторитета на уважавана личност, без и да си помислят даже за евентуалните последствия, както за неговото бъдеще, така и за бъдещето на семейството му? Не казвам, че и при тях всичко е на ред, напротив, и там има много неща за доискусуряване, но това е друга тема, на която, задължително, също трябва да се отдели широко внимание, и то не от нечия субективна страна, а от страна на обществото, което вместо да обсъжда с недомлъвки и със страх туй и онуй, е необходимо гръмогласно и без страх, да извади на бял свят и да осъди, противообществените прояви и противозаконни действия на всеки, който си позволи да извърши някакви нередности, без оглед на това кой е той. А това е необходимо да се направи, за да се изгради силно гражданско общество, което да бди за законността в страната ни, и да възпре, ако не изцяло, то поне отчасти, негативните противообществени прояви. Твърде наивни ми се струват твърденията на доктора, но нека това дали е вярно или не, да се реши в съда, а не на някаква си раздумка тук във форума. Ние можем да си говорим и да си твърдим каквото си искаме, но в крайна сметка меродавна е думата на съда. Поне на мен така ми се иска да е.

Анонимен каза...

Браво на Джафер.Точно казано. Прокуратурата трябва да си свьрши работата както трябва. Тя навярно няма да се сьобразява с имената на доказали се професионалисти щом са нарушили закона.Всичко останало е хипотези на засегнати и запознати.

З Г каза...

Koй знае колко им платиха и на ония дето задържаха доктора пък и на Джафер да пише против него Че Гетев еголям специалист и ерудит е неоспорим факт и само некадрен комплексар дето за нищо не става може да злослови Факт е и че у нас кадърните хора ги мачкат```````

Анонимен каза...

i kakvo kato e specialist?
kat e sgazil zakona - da si plati, kakto si mu e reda po zakona...v zatvorite i za specialisti ima mesto...

Джафер каза...

На вниманието на З Г
ПЪРВО:Ако имах намерение да злословя и да пиша `против` доктора, щях да го сторя анонимно. Но за разлика от вАС /умишлено пиша `вАС` по този начин - разберете защо/, аз не си крия името, както не крия и мисълта си. Както по-горе вече писах, само с даване на гласност на негативните прояви, обществото ще заслужи да бъде наречено ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО, а не паплач, тълпа или просто електорат.
ВТОРО: Никой не ми е платил за изразената мисъл, за която разбира се аз нося отговорност. Аз просто не искам някой да дава такива глупави обяснения, че по този начин да ни взема за глупаци. Също така не искам някой, който и да е той, да си мисли, че може да ни води за носа.
ТРЕТО: Що се отнася до професионализма на доктора, прочетете още веднъж това, което съм написал. Там няма нито дума за неговия професионализъм. Аз не съм специалист в тази област, поради което не мога да давам оценка, а и нямам такова намерение.
ЧЕТВЪРТО: Дали съм `некадърен комплексар`, това е вАШЕ мнение за вАША сметка, а моите приятели и познати много добре ме знаят що за ЧОВЕК съм.
ПЕТО: И царя и пъдаря са равни пред ЗАКОНА, ако вИЕ с това не сте съгласен - това си е вАШ проблем.

Анонимен каза...

Поздравявам Ви Джафер.Мнението Ви е мнение на човек с гражданска позиция.Омръзна ни законите да са различни за различните хора.Дали е голям професионалист доктора или -не,това не го оневинява.Та кой е той,че такива важни инстанции да си правят "пиар" за негова сметка.Градоманията на доктора проличава и в този случай на себезащита.

Анонимен каза...

dr getev e nay dobriya psihiyatir koyto poznavame podkrepyamete i ste podkrepim do kray zistoto niye znaem ce toy e sivesten covek i ne vinen sis teb sme dr getev

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!