сряда, 23 ноември 2011 г.

Смъкнете килцата, за да увеличите годинките живот

Как се приготвя полезна и в същото време вкусна закуска показаха ученици в Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Кърджали днес. С инициативата си младите хора от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” участват в Седмицата на здравословното хранене. Пет отбора предложиха за сутрешно меню сандвичи с нискокалорична шунка /пуешка и пилешка/ и с луканка. Намазаха и филийки с краве масло, грах, чушка и кашкавал. Върху сандвичите наредиха листа от маруля, моркови и краставица. Използpваха ръжено-пшеничен хляб, царевични питки и тип грахам.
Всичко това учениците направиха според Наредбата за здравословно хранене, която изключва от менюто пържените картофи и майонезата, каза преподавателят по обществено хранене в гимназията Георги Гарабедян. Белтъчините трябва да са 60 % от калориите за деня, а по 20 % да се падат на мазнините и на въглехидратите.
Председател на журито бе Росица Генчева, която кърджалийци познават и като авторка на кулинарни книги. Главните готвачи от ресторантите „Вкусна гозба” и „Русалка” също оценяха учениците.
Междувременно децата от 3 б клас на „Славейков” гледаха филма – анимация, от който научиха какво вреди на костите в човешкото тяло.
Участници в Седмицата на здравословното хранене получиха по кофичка нискомаслено кисело мляко от млекопреработвателно предприятие "Свети Илия” в Падина.
В четвъртък и петък  в кабинет СИНДИ на пазара кърджалийци ще могат да се претеглят с професионална теглилка.
До 25 ноември в „Русалка” и „Вкусна гозба” ще предлагат здравословни ястия. В „Русалка” менюто за обяд е 3.50 лева с отстъпката. Вчера то включваше доматена крем супа, риба скумрия с гарнитура, 2 филийки пълнозърнест хляб и грозде.
Регионалната здравна инспекция в партньорство с общината и Обществената коалиция за здраве организират профилактична кампания за борба с наднорменото тегло под надслов “Здравословно и вкусно” през цялата тази седмица. Кърджалийци ще бъдат анкетирани как се хранят. Хората с висок индекс на телесна маса /ИТМ/ - над 30, ще получат съвети от лекар, специалист по хранене и диететика.

Радка ПЕТКОВА
Снимка: Петко БОРИСОВ












Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!