четвъртък, 10 ноември 2011 г.

Валентин Никифоров: Новата идея за Спешна помощ е безумна

Идеята за прехвърляне на спешната помощ към болниците е поредното безумие и бягство на държавата от нейната отговорност, каза вицепрезидентът на КНСБ и председател на Националния стачен комитет Валентин Никифоров в Кърджали. Тук той беше заедно с президента на КНСБ Пламен Димитров и за да подкрепи протеста на медиците от Центъра за спешна медицинска помощ и филиалите му, които пратиха преди дни отворено писмо до премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и президента Георги Първанов. Пред работещите в спешната помощ Никифоров припомни конституцията, в която е записано, че всеки български гражданин има право на безплатно и качествено здравеопазване. Сега се бяга от тези конституционни ангажименти.
Ние се преборихме на национално ниво да се повиши минималната работна заплата от 270 лв. на 290 лв., но при вас нищо такова не се случва. Вие сте подчинени на този министър, който тук го казвам пред медиите,  май е време да си ходи, подчерта Никифоров. Държавата трябва да повиши заплатите и на медиците в спешната помощ, както стана с минималната заплата, тоест с около 20 %. Според синдикалният лидер свободните работни места в системата са доказателство, че професията не е привлекателна.
Той подчерта, че медиците трябва да отстояват правата си, защото те са нарушени, и че от синдиката се готвят за ефективна стачка в железниците.
Другият процес, който наблюдават, е протеста на медиците срещу идеята спешната помощ да премине под ръководството на болниците. 
Радка ПЕТКОВА
Снимки: Петко БОРИСОВ

10 коментара:

Анонимен каза...

не 20%,а 100% заплатите трябва да се вдигнат и да остават на спокойствие тези хора,иначе пак излиза че един полицай взима 800лв а един доктор 600лв.

Анонимен каза...

ясно е, че тези които ни управляват /безумници/ искат да затрият народа който ги е избрал и да умираме като Андрешовци по магистралите, построени от всевишния Борисов. Поне да си бяха направили труда да се запознаят със структурата на спешната помощ в Република България и да не се излагат като кифладжии, особено Министъра на здравеопазването - да не знае основни неща от ресора, който ръководи. И заради болните амбиции на някои "велики" хора да се съсипе цяла система, вместо да се върви напред и да се усъвършенства. Имам чувството че цялото правителство няма никаква идея за управление на държавата, съсипва всичко до което се домогне и ни управляват едни глупаци с дебели вратове, без акъл за пет стотинки.

Анонимен каза...

policia i barza pomo6t v edno e nai-razumno... tova e garancia za dobriq vatre6en red v balgaria... da sprat izmamite, kriminaliteta da namalee....i naistina tova da e spe6nata pomo6t, a ne da razkarvat lineikite za malki i nezna4itelni ne6ta...razbira se tova trqbva da e zaplateno ot licata s tehnite zastrahovki...nemat pari - nema spe6na pomo6t...i na magasina nema hlqb bez pari...pla6taneto da stava po bankov pat samo - da sprat mafiotskite izti4ania na pari...

Анонимен каза...

kato vi gledam kolko ste debeli i vpian4eni na snimkite, kolko zle izglejdate...idete da se izlekuvate i ostavete po-znae6ti i moje6ti da rabotqt v spe6noto...

Анонимен каза...

Эта тема волнует не только Вас Болгар но и нас Россиян приезжающих к Вам в гости.
Непонятно зачем вобще нужно трогать "Линейку"?! Оставте её в той форме как она есть,её состав для целой страны не многочислинен. Пускай это будет служба экстренной медпомощи. Если хотите,чтоб бригады скорой помощи были при больницах,издайте закон который обяжет,все частные больницы,создать такую службу при них. Минимально 1 экипаж. И в итоге получете тоже самое,ни чего не потеряв при этом.

Анонимен каза...

Какво правят от спешната помощ-освен да лекуват циганите без здравни осигуровки.Транспортират закъсалия до болницата и...тя да се оправя с него.Отгорноста трябва да е на болниците-изцяло-от поемането на пациента ,до окончателното му излекуване!Сега се оправдават едните с другите-късно бил докаран пациента,неадекватно било лечението и т.п.

Анонимен каза...

ЦЕЛТА Е ЯСНА -ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ ДАДЕМ НА БОЛНИЦИТЕ 70 МИЛИОНО ЗА "ЛИНЕЙКИТЕ" НО ОТ ДОГОДИНА- ЩЕ ГИ СПРЕМ,ТАКА КАКТО СПРЯХА ПАРИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА ЗА ХЕМОДИАЛИЗИТЕ И Т.Н.,ПО-РАНО БОЛНИЦИТЕ ПОЛУЧАВАХА ОСВЕН СРЕДСТВА ПО ЛИНИЯ НА КАСАТА И СУБСИДИЯ ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ,ДОКОЛКОТО ПОМНЯ ОТ СРЕДАТА НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ЦАРЯ БОЛНИИТЕ СЕ ИЗДЪРЖАТ ИЗЦЯЛО ОТ СРЕДСТВАТА ПО КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ ,ДЪРЖАВАТА СМЯТА ДА АБДИКИРА ОТ КОНСТИТУЦИОННОТО СИ ЗАДЪЛЖЕНИЕ ДА ОСИГУРИ СПЕШНОСТТА ,ЦЕЛТА Е И ТОВА ЗАДЪЛЖЕНИЕ НАСИЛА ДА СЕ ВМЕНИ НА БИЛНИЦИТЕ,КОИТО СЕ ИЗДЪРЖАТ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА ,Т.Е. ОТ ТЕЗИ КОИТО СИ ПЛАЩАТ СЪВЕСТНО ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ,ТАКА БОЛНИЦИТЕ НЯМА ДА ИМАТ СРЕДСТВА ЗА КОНСУМАТИВИ,ЗАПЛАТИТЕ НА ПЕРСОНАЛА ЩЕ ПАДНАТ ,МОТИВАЦИЯТА СЪЩО -ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНАТ В БОЛНИЦИ ЗА БЕДНИ,ЗА ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ ПАК ЩЕ ОСТАНЕ БАКАТА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ,А ЗА ЧАСТНИТЕ-КАЙМАКА...КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ ТОВА?МАЙ ЗАДАВАМ ОТГОВОРИ ,А?

Анонимен каза...

i bolnicata i spe6noto sa mafioti...pari vzemat za ni6to...hem ot darjavnata hasna, hem cash ot klientite si....

Анонимен каза...

koy ot nspshna pomosht e vzimal pari be prostak. da znaesh ce inceksii za diskopatii i tem podomni diagnozi lekarsva nyama. a za shevove i katetri koito pravim po filialite za speshna pomasht ne ce vzimame pari no i po edno blagodarya ne polucavame. vipreki ce e lekarska manipulaciya. dano ne popadnete i se uvarite.

Анонимен каза...

Какво правят от спешната помощ-освен да лекуват циганите без здравни осигуровки.Транспортират закъсалия до болницата и...тя да се оправя с него.Отговрноста трябва да е на болниците-изцяло-от поемането на пациента ,до окончателното му излекуване!Сега се оправдават едните с другите-късно бил докаран пациента,неадекватно било лечението и т.п.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!