петък, 11 ноември 2011 г.

Насрещен влак в тунела за жп-то

Няма светлина в тунела за жп гара Кърджали. Билетните каси не работят. Няма откъде да се получи информация как да се стигне до Русе, София, Варна, Бургас или до който и да е друг град в България.
На вратата на чакалнята е залепен лист с разписанието на влаковете, тръгващи от жп гарата. От него става ясно, че треновете се движат само до Димитровград, Момчилград и Подкова.
До Димитровград можем да пътуваме в 7,25, 17,25 и 20,07 ч.
За Момчилград влакове тръгват в 7,20 ч., 9,10, 17,20 и 22,53 ч. До Подкова можем да стигнем с влак в 7,20 и 17,20 часа.
Това е цялото разписание. И ако някой иска да пътува до друг град, няма как да разбере с кой влак къде да направи връзката. Видяхме залепено листче с тел. 6-62-22, на който гражданите могат да получат информация през целия ден за разписанието на влаковете. Вчера четири пъти звъняхме на посочения номер, но уви....
В Гугъл е даден пък тел. 6-12-26 за информация от жп гара Кърджали, но се оказа, че е закрит.
След ровене из Интернет открихме Електронния пътеводител на БДЖ. От там научихме, че да стигнем до Русе, трябва да се качим на влака в 7,25 ч., на гара Димитровград да чакаме около час, след това  да се прехвърлим на влака за Пловдив. Там пристигаме по обяд и хващаме трена за Горна Оряховица в 14,20 ч. От Горна Оряховица потегляме за Русе в 20 ч. и пристигаме в дунавския град в 21 54 ч.! Пътуването трае 14 часа! А някога имаше директен бърз влак до Русе! Както и до София.
 Никой от ръководството на жп гарата не пожела да коментира сегашното състояние железницата. Нямаме право да говорим, бяха лаконични жепейците. Не пожелаха дори да кажат движат ли се още новите дизелови мотриси „Дезиро” или хората се лашкат в старите очукани вагони.
Зле е и положението с товарните превози. Докато преди 10 години на месец извозвахме по 800-900 тона товари, сега се случва по цяла седмица да не можем да композираме товарна композиция, казва жепеец, пожелал анонимност.
Днес пред журналисти Петър Бунев, председател на синдиката на българските железничари към КНСБ, заяви, че от декември в Кърджалийско ще бъдат спре три от общо 11-те пътнически влака. Ще бъде закрита и товарната гара – няма пари за поддръжка и персонал.
В момента на гарата работят 10 служители, след съкращенията, които ги иска правителството на Бойко Борисов, ще останат двама.
Ще бъдат спрени за икономии влаковете от Димитровград за Подкова /14,55 – 18,05 ч./, Момчилград – Димитровград /19,45 – 22,35 ч./ и влакът Подкова – Момчилград /18,20 – 18,45 ч./.
След всичко това,скъпи читатели, можем да кажем, че не светлина, а насрещен влак с още повече проблеми се движи срещу ж.п.-то. Катастрофата изглежда предстояща. Нищо чудно скоро да нямаме и Български държавни железници, така както нямаме подводница и други подобни глезотии от бай Тошово време. Чунким защо ли ни трябват, да ни напомнят за барон Хирш и други като него.
На 8 ноември 1931 г. в Кърджали пристига първият влак, а с него дошла и част от цивилизацията в Източните Родопи.
Дошло е време да си я изпратим завинаги с последния й влак ! 
Николай СТОЕВ 

8 коментара:

Анонимен каза...

Bravo. dobra statiq:)) pozdravi or germany

Анонимен каза...

Bravo g-n Stoev. dobra statiq. pozdravi ot germany

Анонимен каза...

едно откриват (прохода Маказа), друго закриват (ЖП Гара К-ли)

Анонимен каза...

г-н стоев за какви 800-900 тона говорите та то само един влак вози тези тонове разбирасе зависи от профила на железния път.А Вие ми пишете на месец.

Анонимен каза...

Г-н Стоев питаи тези машинисти дето крадьт нафта и я продават по 1.60лв.А кондукторите дето си прибират парите от билети в джоба.После няма приходи в БДЖ.

Анонимен каза...

Te i deputatite sa mnogo,no za tiah sakra6tenia niama,a kato se vidi 6to rabota var6at,mai sa kato 5 balgarski jeleznici,6to ne vzemem da zakriem i parlamenta?

Анонимен каза...

mnogo malko sa vi snimkite pak... mnogo se stiskate na snimki, bre.....

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!