четвъртък, 10 ноември 2011 г.

22 години от 10 ноември 1989 година

Навършават се 22 години от началото на българския преход. На 10 ноември 1989 година генералният секретар на БКП Тодор Живков бе свален от поста си на "пръв държавен и партиен ръководител". С това започва преходът на България от еднопартийна диктатура към многопартийна демокрация.
През есента на 1989 г. в София е организирана Първа екологична среща на държавите-участнички в Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа, днес - Организация за сигурност и сътрудничество в Европа. По време на този международен форум активисти на създадената през пролетта неправителствена екологична организация "Екогласност" събират подписи до Народното събрание за спирането на строителството на хидропроектите "Рила" и "Места".  На 26 октомври те са разпръснати от органите на реда в градинката пред ресторант "Кристал" в София. Двайсет и двама души са качени от милицията насилствено в автобус, а градинката е обградена с полицейски кордон. Инцидентът е отразен широко в западната преса, и се определя като начало на последващите събития в България .
На 3 ноември 1989 г. подписката на "Екогласност" срещу проекта "Рила - Места", подкрепена от над 11 000 подписа, е връчена в Народното събрание. Връчването е съпроводено от шествие, превърнало се в първата демонстрация против тогавашната власт.
На 9-ти ноември 1989 г. в Германия е отворена Берлинската стена. Ден по-късно, в България е свикан пленум на Централния комитет (ЦК) на Българската комунистическа партия (БКП). Официалното съобщение за двете решения на пленума е, че се "удовлетворява молбата на другаря Тодор Живков да бъде освободен като генерален секретар и член на Политбюро на ЦК на БКП" и му се изказва "дълбока благодарност за дългогодишната всеотдайна дейност в служба на партията и народа". Предлага се на Народното събрание да удовлетвори неговата молба за освобождаването му като председател на Държавния съвет на Народна република България. Другото решение е, че "се избира за генерален секретар на ЦК на БКП другарят Петър Младенов".
На 17 ноември на сесия на 9-ото Народно събрание Тодор Живков е освободен от длъжността председател на Държавния съвет. На този пост е избран Петър Младенов. В Народното събрание е създадена комисия за подготовка на проект за промяна на конституцията. Отменен е чл. 273 от Наказателния кодекс,  приет през 1968 г., по който са осъждани хора, изпращали протестни писма, разпространявали лозунги, листовки, дисидентска и забранена литература, писали протестни надписи. Призната е свободата на мненията и са амнистирани осъдените по този член. Извършени са промени в състава на Държавния и на Министерския съвет. На площада пред Народното събрание се провежда митинг в подкрепа на промените.
На 18 ноември т.нар. неформални организации, начело с КТ "Подкрепа" и "Екогласност", организират първия свободен митинг пред храм-паметник "Св. Александър Невски" в София. Главните оратори на него са Желю Желев, Блага Димитрова, Радой Ралин, Анжел Вагенщайн, Румен Воденичаров, Александър Каракачанов, Стефан Продев и др.
На 7 декември 1989 г. е създаден Съюзът на демократичните сили (СДС) - коалиция от новоучредени политически партии и организации. На 14 декември 1989 г. митинг пред Народното събрание настоява за незабавното премахване на чл. 1 от конституцията, гарантиращ ръководната роля на БКП. На 29 декември 1989 г. Политбюро на ЦК на БКП обявява правото на българските мюсюлмани да възстановят традиционните си имена, отнети им насилствено по време на т.нар. възродителен процес. В началото на януари 1990 г. в София се водят предварителни консултации между представители на опозицията и ръководството на БКП за свикването на "кръгла маса", която да очертае рамките на мирния преход.
"Кръглата маса" заседава от 16 януари до 15 май 1990 г. Приема споразумения за политическата система, за изменения и допълнения на Конституцията, законопроекти за политическите партии и изборите за Велико народно събрание (ВНС) и др. Решено е да се закрие институцията Държавен съвет, президентът (председателят) на Републиката да се избира от Народното събрание, определят се дните за парламентарните избори - 10 и 17 юни 1990 г. на 15 януари Народното събрание гласува за отмяна на член 1, ал.2 и 3 от Конституцията на НРБ, в които са формулирани принципите за ръководната роля на БКП.
На 18 януари е издадена заповед за арестуване на Тодор Живков и други дейци на старата власт, обвинени в подбудителство към национална вражда. На 1 февруари 1990 г. Георги Атанасов подава оставка като министър-председател. Съставено е правителство с министър-председател Андрей Луканов. Първата политическа партия, регистрирана по Закона за лицата и семействата, на 15 февруари 1990 г. е Зелената партия, учредена на 28 декември 1989 г.
На 3 април 1990 г. Народното събрание избира Петър Младенов за президент на България. На 10 април 1990 г. влиза в сила Законът за политическите партии. Изборите за 7-мо Велико Народно събрание (ВНС) на 10 и 17 юни 1990 г. са спечелени от БСП. СДС оспорва резултатите и започва протестни действия, довели до свалянето на президента Петър Младенов. Той подава оставка на 6 юли 1990 г. под натиска на обществените протести и заради излъчената в предизборен клип на СДС негова фраза, изречена пред сградата на Народното събрание на 14 декември 1989 г., по време на митинга за отмяна на член 1 то Конституцията: "По-добре е танковете да дойдат"
На 1 август 1990 г. ВНС избира д-р Желю Желев за президент на НРБ.
На 26 август 1990 г. при неизяснени обстоятелства е подпален Партийният дом в София. Дни преди това - на 22 август, ВНС приема оставката на правителството на Андрей Луканов, а на 30 август отново го избира за министър-председател и му възлага да състави кабинет. Правителството на Андрей Луканов под натиска на общата национална стачка, обявена от КТ "Подкрепа", подава оставка, която ВНС приема на 30 ноември 1990 г. Съставено е правителство с министър-председател Димитър Попов - първият коалиционен кабинет в най-новата история на България. Държавата престава да определя административно цените, те растат главоломно и се стига до станалия емблематичен апел на премиера: "За Бога, братя, не купувайте". Инфлацията достига близо 500%
На 22 декември 1990 г. ВНС приема решение, с което изразява волята на България за членство в Европейските общности и предлага на правителството да предприеме необходимите стъпки в тази насока. На 1 януари 2007 г. България става член на ЕС.
През февруари 1991 г. започва процесът срещу Тодор Живков и Милко Балев. Живков е обвинен, че за периода от 1962 г. до 10 ноември 1989 г. като първи секретар и генерален секретар на ЦК на БКП, председател на МС и председател на Държавния съвет, е превишил властта и правата си с цел да набави за себе си и други лица облага за 26 516 039 лв. Обвинението срещу Милко Балев е, че за периода 1978-1986 г. чрез използване на документи с невярно съдържание от различни издателства е получил без правно основание 39 392 лв. На 4 септември 1992 г. Тодор Живков е осъден на 7 години лишаване от свобода, а Милко Балев на 2 години. На 9 февруари 1996 г. двамата са оправдани  
На първите преки президентски избори в България на 12 и 19 януари 1992 г. д-р Желю Желев е избран за президент с петгодишен мандат.
Новата Конституция на Република България е приета от ВНС на 12 юли 1991 г. Според новия основен закон на държавата България е република с парламентарно управление.

8 коментара:

Анонимен каза...

todore,kak e tam, davat li ti da smenq6 imena:)

Анонимен каза...

smeniaha vi imenata i pak glasuvahte za tiah :))

Анонимен каза...

i sega kato imate pove4e prava i svobodi, kak taka nemate kravi i tudov pazar??? iskate prava i svobodi samo za marseluvane i da ste bez otgovornosti... ei taka samo da si drankate i nekoi drug da vi izdarja....naprimer ot republikanskia budjet da vi subsidirat bezkraino, dokato vie si pu6ite na moabet i kafe...
kak taka ot celia svqt ne se vturnaha da idvat pri vas da jiveqt i rabotqt horata, kato stana tolkova hubavo s tolkova mnogo prava i svobodi i takav prekrasen jivot na prekrasni mesta s prekrasni hora????

Анонимен каза...

vij ti ... i tankove ste bili imali... a sega - samo dupki...

Анонимен каза...

ahaaaa, po onova vreme i sobsven balgarski zlatodobiv imahte... i balgarsko olovo ,zink iznasqhte v 135 darjavi...,balgarski pamu4en tekstil za 115 darjavi iznasqhte...balgarsko ov4e sirene iznasqhte za 4ujbina, balgarski obuvki iznasqhte v evropeiski i amerikanski darjavi, balgarski domati, krastavici, cvetq ot sobstveni oranjerii prodavahte, imahte jiv pazar na truda... a sega nemate pazar na truda , ama imate kmet, hem e chauffeur , moje da vi vozi po ulicite vi s dupki, ta dori i da vi izvozi ...kato nema drugo za prodan...

Анонимен каза...

тодреее,там има ли матриал бааа?
абе кво го възкрясавате тоя нещастник.

Анонимен каза...

Голям ДЪРЖАВНИК ! ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ ! СРАВНЕН СЪС СЕГАШНИТЕ политици Е ТИТАН !!! ЗЛАТНИЯ ВЕК НА БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ПРИ НЕГОВОТО УПРАВЛЕНИЕ !!! ПОКЛОН ! ПОКЛОН ! ПОКЛОН !

Анонимен каза...

http://www.strogosekretno.com/index.php?p=issue&id=198&aid=2

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!