неделя, 23 октомври 2011 г.

Силно земетресение в Турция

Земетресение с магнитуд 7,3 е регистрирано на 35 км североизточно от град Ван, Турция, съобщи Американският геофизически институт. Провинция Ван се намира близо до границата с Иран.

По данни на намиращата се в Истанбул обсерватория Кандили земетресението е било с магнитуд 6,6. Епицентърът на труса е бил в село Табанлъ.

Трусът е регистриран в 13.41 часа местно (и българско време). Според обсерваторията Кандили трусът е бил само на 5 км дълбочина, съобщава Ройтерс. Колкото по-малка е дълбочината на епицентъра, толкова по-големи са рисковете от разрушения.

Анадолската агенция съобщава за няколко разрушени сгради в центъра на град Ван.

Спасителни екипи се опитват да открият хора, за които се смята, че са затрупани под развалините на срутена седеметажна сграда в града.

Трусът е усетен и в съседната провинция Хаккяри, намираща се на юг от Ван, както и в провинция Ерзурум, намираща се на северозапад, където е причинил паника сред населението.

Репортер на Ройтерс от град Хаккяри, намиращ на 100 километра южно от Ван, казва, че сградата, в която се намирал, се люляла в продължение на около 10 секунди. Няма данни за пострадали хора или разрушения в Хаккяри.

Земетресение с магнитуд 6,6 може да причини значителни щети в Турция, където много сгради са построени без да бъдат спазени установените норми за стабилност, отбелязва АФП.

Зметресенията в Турция са чести, отбелязва АП. През 1999 г. около 18 хил. души загинаха при две силни земетресения, които разтърсиха североизточна Турция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!