вторник, 25 октомври 2011 г.

Време за туршия, ама зелето на пазара не върви

Времето за туршии дойде, но зелето на кърджалийския пазар не върви. Слабо купуват хората, нямат пари, криза е, казваха вчера повечето продавачи по сергиите.
Иначе пазарът е затрупан от зеле - камари на почти всяка сергия. Килограмът е 40 ст., на места може да се намери и за 35 ст.
Някои от търговците казаха, че туршия става от всяко зеле, но най-хубава е от сорта кьосе. Повечето купувачи са наясно с това и когато решат да напълнят бидоните и каците, търсят точно от него.
Най-хубавото, сочно и сладко зеле е гранцлем. То е номер едно за туршия.  Хората масово го търсят, защото са много доволни, хвали си стоката друга продавачка на пазара. Тя единствена не се оплака от липса на клиенти,  доволна е тази година. Освен сортовете гранцлем и кьосе жената похвали и  сорта балкан като подходящ за хубава туршия. На едро килограм зеле при нея вървеше по 20 ст. 
Ваня ПЕТРОВА 
Снимка: Петко БОРИСОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!