сряда, 26 октомври 2011 г.

Днес е Димитровден

На 26 октомври православната църква почита паметта на свети Димитър Солунски.Той е роден през III век в Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит от жителите на града.
 Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница, а по-късно, на 26 октомври 306 г. нарежда да бъде убит.
 Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града. Празникът на Свети Димитър се чества в Солун още от V век, а скоро след това е пренесен в Тракия и Македония.
 В народния календар честването на Свети Димитър се свързва с началото на зимата. Според поверието от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки. „Дойде ли му денят, идва и снегът”, гласи поговорката. Тогава стопаните прибират ралата си под стрехите и подреждат дървата за огрев. Завършва периодът, в който се наемат сезонните работници - говедари, овчари, ратаи, и става разплащането с тях. Понякога като заплата се дава освен определената сума, още кат дрехи и по чифт цървули за всеки от зимните месеци. Започва и спазаряването на работници за следващата година.
 Днес празнуват всички с имена Димитър, Димитрина, Димо или Митко.
Николай ВАСИЛЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!