петък, 21 октомври 2011 г.

Изследват жените за остеопороза срещу 5 лв.

За предотвратяване на риска от остеопороза на 24 и 25 октомври /понеделник и вторник/ в Регионалната здравна инспекция в Кърджали ще измерват костната плътност на жени от региона. Изследването струва 5 лв.
В понеделник от 10 часа в Дома на здравето в инспекцията ще се проведе Ден на отворените врати. Чрез едноминутен тест жените могат да проверят личния си риск от остеопороза. Ще се оповестят резултатите от кампаниите дотук. На кърджалийци ще бъде изнесена беседа по данни на Международната фондация по остеопороза.
От април до септември тази година в област Кърджали са проведени 6 скрининга на костната плътност на рискови групи сред жените. С апаратура на Асоциация “Жени без остеопороза 21” и съдействието на кметовете на Кърджали, Крумовград, Момчилград, Джебел и Кирково се изследваха 438 души.
Данните са тревожни – в норма са 22 % от прегледаните жени. Почти 33 % от тях са с установена остеопороза, а над 44 % - с остеопения. Всички са консултирани и насочени към центъра по остеопороза в Кърджали. Най-тревожни са данните в общините Крумовград и Джебел.
Октомври е обявен за месец за борба с остеопорозата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!