петък, 28 октомври 2011 г.

24 млн. лв. заложени в бюджета за Водното огледало

24 млн. лв. са заложени в бюджета, за да платим за „Водното огледало” на Доган, каза по Нова телевизия премиерът Бойко Борисов.

"Ние сме обещали да докараме България до едно средно европейско ниво. Вече не сме слабите. По усвояване на еврофондовете сме пред Италия, двойно сме увеличили парите и за кофинансиране по европроектите.

Следващите поколения ще кажат "Благодаря бате Бойко, че си стискал и не си дал да се изхарчат парите, каза Борисов.
Пенсиите ще се увеличат от следващата година. С 245 млн. лева повече пари за пенсии има в бюджета за 2012 г., заяви премиерът Бойко Борисов. Минималната заплата ще стане 290 лева от 1 април.
Как ще бъдат разпределени средствата за пенсиите, ще решава Тристранният съвет, уточни той пред журналисти, след като присъства на връчването на дарение от книги за 1 млн. лева за читалищата в страната.
Днес бюджет 2012 ще се гледа на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а в понеделник – на извънредно заседание на правителството.

Увеличаването на пенсиите и заплатите няма да бъде заложено в Бюджет 2012 г., но при добро изпълнение може да се намерят пари за допълнителни социални плащания, каза неотдавна финансовият министър Симеон Дянков. В доклада към проектобюджета също не е предвидено осъвременяване на пенсиите.
Проектозаконът за бюджета обаче залага ръст по план на разходите за пенсии с 238.7 млн. лв. Реалното увеличение обаче се предвижда да е с около 170 млн.лв. спрямо очаквания разход за пенсии през 2011 г. (в закона за 2011 г. не е отразено увеличението на т.нар.”вдовишки добавки”).


Сутринта Борисов благодари пред Нова телевизия на българския народ, че виждат какво става в другите държави и може би за първи път разбират какво означава дефицит и дългова криза.

По думите му, следващата година драстично ще бъдат намалени средствата на ДАНС, МВР, отбраната и разузнаването.
За сметка на това ще се увеличат парите за образование, правосъдие и култура.

На въпрос защо е заложен в бюджета за следващата година дефицит от 1.3%, при положение че минималният, заложен от ЕС, е 3%, Борисов обясни, че бюджетът се пресмята за две години напред.
"През 2013 г. излизат 1.6 милиарда дълг по облигациите на Милен Велчев. Тази година трябва да спестим тези пари, за да ги имаме догодина", каза министър-председателят.

"Искаме догодина да отделим 1 милиард за пенсии, както и около 400 милиона за останали разплащания. Така, като прибавим и парите на Велчев, се получава, че от сега трябва да спестим 3 милиарда", пресметна Бойко Борисов.

3 коментара:

Анонимен каза...

ДОКОГА ДА СТИСКАМЕ БЕ БОЙКОООО, ТО НЯМА ДА ДОЖИВЕЕМ ТЕЗИ ТВОИ ОБЕЩАНИЯ!!!
ПАК СЕ ОПИТВАШ ДА НИ ЛЪЖЕШ ЗДРАВО!

Анонимен каза...

da laje itoy ,i toy 6te ima kray kato vseki drug

Анонимен каза...

ABE KOYTO I DA SPE4ELI VSEKI SAM 6TE SI KOPAE GRADINATA TAKA 4E MILI NARODE GORE GLAVATA I ZDRAVO SE ZAHVANETE NA KIRKATA :)

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!