неделя, 23 октомври 2011 г.

Удължават изборния ден до 20 ч.

Заради големите опашки през избирателните секции ЦИК взе решение да бъде удължен изборния ден с един час в цялата страна. Вместо в 19 ч. той ще приключи в 20 ч. В този час председателите на СИК трябва да излязат пред секционната комисия и да приемат личните карти на всички, които се намират в момента на опашката. Те ще упражнят правото си глас, след което ще бъде оповестен краят на изборите в съответната секция, но не по-късно от 21 ч.

Изборният ден извън страната също се удължава до 20.00 ч. местно време.

Първите прогнозни резултати ще бъдат съобщени след 20 часа. Това се случва за пръв път от 15 години насам.

Решението на ЦИК е взето поради повишената избирателна активност по постъпилите към 17.00 ч. данни, както и по съображения от постъпилите жалби и сигнали от територията на страната за висок брой избиратели, намиращи се
пред изборните помещения, за които съществува вероятност да не могат да упражнят конституционно гарантирано активно избирателно право.
Дълги опашки за гласуване се извиха почти навсякъде пред секционните избирателни комисии в страната.
Причината за опашките е по-сложната процедура. Попълват се три бюлетини - една за президент, една за общински съветници и една за кмет на населеното място. Гласуващите се разписват в два избирателни списъка - за президент и за местни избори. На места на опашка се чака по 30-40 минути.
Според членовете на избирателните комисии големите опашки пред секциите не се дължат на тромава процедура или на забавяне от тяхна страна, а на голямата активност днес. Въпреки че повечето хора са принудени да чакат минимум половин час, никой не се оплаква от ситуацията, а вижда във високата избирателна активност положителен знак за страната.

Масово има оплаквания на хора, чиито имена липсват в изнесените списъци, които бяха разлепени преди изборите. Често това са хора, които се водят в чужбина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!