понеделник, 24 октомври 2011 г.

Измерват костната плътност на около 160 жени в Кърджали

Вчера в РЗИ в Кърджали измерваха костната плътност на жени от региона. В Деня на отворените врати участваха специалисти от инспекцията и от асоциация «Жени без остеопороза 21», които правеха изследването с ултразвуков апарат. В двата дни на скрининга – днес и утре своя риск от остеопороза ще проверят около 160 жени. Освен чрез апаратура, могат да научат дали са застрашени и чрез едноминутен тест. Изследването струва 5 лв.
От месец април до септември на тази година са проведени 6 скрининга на костната плътност на рискови групи жени от областта. Резултатите тревожат. Без остеопороза са едва 22 % от изследваните кърджалийки. За съжаление има и такива, при които се установява остеопения преди настъпване на менопаузата.
Прегледи за риск от остеопороза се извършват в цялата страна. Те се организират от във връзка със Световния ден за борба с остеопорозата - 20 октомври.
В страната по проект на Министерството на здравеопазването /МЗ/ предстои да бъдат изследвани 15 000 възрастни хора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!