четвъртък, 1 септември 2011 г.

Имало е време да бъде спасена Едит

Тодор РАДЕВ, спасител
Не искам да обвинявам никого, но смятам, че Едит е могла да бъде спасена. Момичето се е борело 20 минути с вълните в бурното море, значи е имало плувна култура. Не е знаело обаче как да се измъкне от тази ситуация. А изходът е, че трябвало да плува навътре, а не към брега. През това време е могло да се намери пояс с въже и Едит да бъде издърпана на брега.
 Смятам, че в училищата задължително трябва да се въведат часове по водно спасяване. Три са основните неща, които трябва да научат децата - да познават опасностите при къпане в морето, да знаят как да се измъкнат от опасна ситуация и как да помогнат на човек в беда. И, разбира се, задължително да бъдат научени да плуват. А и добре ще бъде при организирането на екскурзии по морето групата да бъде придружавана от спасител

Там морето е много коварно, взема жертви

 След сигнала за давещите се момичета Стоян, Красимир и Матей от яхтеното пристанище в Созопол тръгват  със спасителна лодка към мястото на инцидента. Никой не им е заповядал да се включат в спасяването на децата. Пристигат на боруна. Там морето е много е коварно. Разказват, че на моменти водата  е тиха, спокойна, но изведнъж подводните течения подхващат огромни вълни, които тръгват страховито към брега.

Нямаше ли един човек поне да се сети да хвърли някакво дърво, пейка или нещо друго на децата? Всички стояха отстрани и наблюдаваха трагедията, казват очевидци. Можеше да им се помогне, Едит е била в съзнание, можеше да се хване за нещо и да се задържи по-дълго над водата, коментират в Созопол. И си спомнят преди години, че на това място германка  потъва в морето по същия начин.

Нищо не може да се направи в района на тези скали. Нито да се сложат спасителни пояси или въжета. Голяма е трагедията и за нас, созополчани. Нито полиция, нито Гражданска защита са помогнали в спасяването на децата, както казват по телевизиите.
Стоян, Красимир и Матей от яхтеното пристанище преди време също спасявали момчета на скалите на остров Свети Иван.

Константин от Созопол:

Ако имахме въже и жилетки, щяхме да спасим Едит
Ако полицаите имаха в багажника едно 50-метрово въже и две спасителни жилетки, щяхме да спасим и третото дете. Това заяви пред bTV единият от спасителите на двете деца в Созопол - Константин. Едит се удави, след като бе повлечена от огромна вълна.
Двамата мъже разказаха, че са отишли да спасяват децата с подръчни средства - дръжки от метли и разклонители. По думите им те са очаквали от полицаите, като институция, да реагират по някакъв начин, а униформените просто стоели на брега и пушели цигари.
"За тази работа трябват хора, които могат да плуват, сигурни са на 100% в себе си, имат нужното самочувствие. Аз нямах нищо, с какво да вляза? С едно голо сърце? Утре на ресторанта щеше да има некролог и за мен ", каза Христо.
"До края на живота си ще си мисля, че може би сме имали възможност да спасим детето. Или щяхме да я спасим, или щяхме да се удавим", казва Константин.
Пред камерата на bTV Васил Загорчев, специалист по водно спасяване, заяви, че най-честите причини за удавянията са три - непознаване на опасностите при къпане и плуване, незнанието и неумението да се излезе от опасна ситуация и незнанието как да се помогне на човек, който се дави. По думите му двете деца в Созопол са спасени само благодарение на съобразителността на гражданите.
Загорчев посочи, че вчера, само на плажа в Слънчев бряг, са спасени 20 души, за които е имало опасност да се удавят. Посъветва летовниците да посещават само охраняеми плажове, а родителите да повишат контрола върху децата си.

4 коментара:

Анонимен каза...

Каква ужасна трагедия...и ето ние пак не сме готови да опазим децата си, за поред път!

Анонимен каза...

Задължителни часове по плуване в училищата,както е в целия свят.Толкова басейни в Кърджали,а не работят,това е трагедията.

Анонимен каза...

osem zakriti pluvni baseini ima v kardjali i te stoqt zaklu4eni , za6toto mnogo gi marsi va6ite darjavni slujiteli - v ob6tinata vi si gledat samo kefa na divan4etata blizo do klimaticite...
bg nationalno bogatstvo sa tesi osem zakriti pluvni baseini v kardjali - te sa zaklu4eni ne samo za bg ot kardjali , no i za vsi4ki drugi bg grajdani i turisti...parite na BG sa vlojeni tam ne samo za 5 - 10 godini...tova sa vlojeniq za 100 godini i pove4e s razumno izpolzvane i obnovqvane. ama va6ite injeneri iskat samo navesi da stroqt i 6adravan4eta i da karat avtobusi...i da si igraqt malko s parite na budalite i zaspalite ot bg grajdani...ob6tejitiqta vi, dana4na slujba, KAT sa kato ruini sled voina, za6toto mnogo gi marsi vsi4kite vi darjavni slujiteli - vmirisani na cigari i alkohol...

Анонимен каза...

imate dva qzovira, reka - a nemate publi4ni mesta za pluvane s spasiteli i med.punktove, poddarjani ot ob6tinata vi...mnogo gi marsi v va6ata ob6tina da rabotqt darjavnite vi slujiteli.zatova vsi4ko vi zabranqvat. mnogo gi marsi - tova e.i publi4ni klozeti ne vi pravqt.
vijte si samo klozeta na grobi6teto - genialno napraven ot va6iq top injener.nemate snimki ottam li pak?

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!