четвъртък, 8 септември 2011 г.

Европейски екологичен фестивал откриват в Кърджали

6-ят Международен екологичен фестивал ”Зелена вълна – 21 век” за филми и тв програми посветени на екологията и опазването на околната среда ще се проведе от 16 до 18 септември, 2011 г. в сърцето на Източните Родопи - град Кърджали.
Фестивалът се организира от фондация „Европейки екологичен фестивал” в партньорство с община Кърджали под почетния патронаж на Вицепрезидента на Република България – ген. Ангел Марин.
Международният екологичен фестивал ”Зелена вълна – 21 век”, който е единствен по рода си в страната, се утвърди като традиционен екологичен форум с международно признание и известност, чиято цел е представянето на съвременни продукции на тема екология и запознаването на широката общественост със съществуващите екологични проблеми, както и създаването на конкурентни филмови и медийни продукти, насочени към повишаване на екологичната култура и информираност на обществото, които допринасят за опазването на човешкия живот и природа.
Във фестивала тази година участват 74 продукции на водещите европейски и световни медии, независими продуценти и екологични организации от 22 държави (Австрия, Босна и Херцеговина, България, Германия, Испания, Италия, Канада, Китай, Кралство Нидерландия, Македония, Норвегия, Полша, Румъния, Словакия, Сърбия, Тайван, Турция, Унгария, Франция, Хърватия, Черна гора, Япония).
Участниците ще се състезават в следните категории:

 Документални филми
 Научнопопулярни и учебни филми
 Телевизионни програми, посветени на екологията и опазването на околната среда
 Туристически филми и продукции за опазване на културното наследство
 Видеоклипове и спотове

Ще бъдат представени най-нови продукции, които отразяват екологичните проблеми за глобалното затопляне и измененията в климата, качеството на въздуха и водите, управлението на отпадъците, индустриалното замърсяване и управление на риска, химикалите и генно-модифицираните организми и храни, вредното влияние на шума, защитата и опазването на природата и животните, биологичното разнообразие и човешкия живот, туристически филми и продукции за запазване на културното наследство, както и журналистически разследвания по актуални екологични проблеми.
Филмите от шестото издание на тазгодишния фестивал ще бъдат прожектирани в залата на Общинския център за култура и младежки дейности. Прожекциите са с Вход свободен!
И тази година Международно жури, съставено от водещи медийни експерти и професионалисти, работещи в областта на екологията и опазването на околната среда, ще присъдят Голямата награда „Щъркелово гнездо” в отделните категории на най-добрите екологични продукции. Ще бъде връчена и награда за Най-добър балкански филм на екологична тематика. Голямата награда „Щъркелово гнездо” на фондация „Европейски екологичен фестивал” е изработена от известния македонски скулптор Андрей Митевски.
В рамките на фестивала на 16 септември от 14.30 ч., 2011 г. ще се състои Кръгла маса: “Урбанизация и промишлено замърсяване: екологични решения и нови технологии” с участието на експерти, еколози, учени, представители на държавни, общински и международни институции и бизнеса.
И още: По време на фестивала ще бъдат засадени дървета във фестивалния парк „Зелена Европа”, Кърджали – продължение на установената традиция от фондация „Европейски екологичен фестивал”.
В рамките на екологичния форум ще се организират Международни изложби на екологична тематика на водещи автори от балканския регион: Изложба на известния турски художник-карикатурист от Истанбул - Бурханедин Ардагил, изложба дигитална графика „Eclectic Nature” на македонските художници Надица Митевска, Серган Мичич и Лиляна Митевска, както и фотоизложба „Зелена планета” на Фотоклуба към Детски и младежки парламент към ОДК-Кърджали.
Ще бъде представена и фотоизложбата „Дакар – сбъдната мечта”, инициирана от първите български участници в Рали Дакар - Тодор Христов и Зорница Тодорова и организирана със съдействието на международната фондация „We Are Water”, която показва магнетизма на една земя без вода през погледа на фотографите Стоян Драев, Катерина Божанова и телевизионния оператор Румен Петков. В началото на тази годината, в продължение на 15 дни и над 10 000 киломентра, в приключението „Дакар”, те следват надпреварата в пампасите на Аржентина, пресичат Андите на 4 863 м. надморска височина, прекосяват най-сухата пустиня Атакама и успяват да уловят невероятни и уникални кадри.
Ще се проведат и Конкурс за детска рисунка на асфалт „Зелена Европа и моят град”, Състезание по екобадминтон, организирано от Българската федерация по бадминтон и още други екологични атракции и прояви, изненада за участниците и гостите на фестивала.

За фондация “Европейски екологичен фестивал”:

Основна цел на фондация “Европейски екологичен фестивал” е запознаване на обществото със съществуващите екологични рискове, пред които сме изправени, както и търсене на решения за тяхното преодоляване с помощта на медиите и на неправителствените организации.
От 2008 г. фондацията организира и Международния медиен форум „Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София” с прожекции на най-добрите и наградени филми от фестивалните издания и дебати по актуални екологични проблеми. Инициативата се провежда съвместно с Представителството на ЕК в България и стартира поради големия интерес от страна на софийската публика.
Работата на фондацията е свързана и с провеждането на редица екологични прояви и инициативи с широк диапазон на участие от страна на най-отговорни държавни и общински български институции, академични заведения и центрове, университети, екологични и правозащитни организации, водещи експерти в областта на екологията и медицината, електронни и печатни медии.

6 коментара:

Анонимен каза...

EVROEKOFEST -или- EUROECOFEST
Надписът върху картата на България трябваше да си е на български език. Така щеше да се избегне грубата, неграмотна и излагаща ни правописна грешка. Екология на всички латински езици се пише със "С", а не с "К".

Анонимен каза...

Помня когато църковният двор беше тихо, излъчващо покой място, в което човек можеше да се почувства по-близо до Бог. Днес той е препълнен с какви ли не небивалици и строителни измислици и е бащиния на протестантският поп.

Анонимен каза...

Вторият коментар се отнася за "паметника" с двете близначки в двора на църквата. Тук не е на точното място.

Анонимен каза...

Във връзка с логото на Европейския екологичен фестивал, на всички ни е известно как се пише ecology и най-вече на организаторите и най-големите европейски и световни медии, независими продуценти и неправителствени организации, които участват всяка година във фестивала. Логото EUROEKOFEST с "К" е запазена марка на фестивала и нарочно е използвано с буквата "К". Надписът, разбира се, е на английски език, макар е само с една българска буква в случая "К", защото това е международен форум с участие ежегодно на над 100 филмови компании и медии от цял свят. Търсеният ефект се потвърждава, че е постигнат.

Анонимен каза...

Въпреки горното обяснение, гафът в надписа е очебиещ, особено за чужденци. "К" е също и латинска буква. Ако е търсено заиграване с българска буква би трябвало да бъде EUROФORUM или нещо още по-находчиво, макар че такава идея на смесване на азбуки в една дума да е измъчена и хлабава. Замазване на грешката с изcмукано от пръстите тълкуване не хваща декиш.

Анонимен каза...

Ekologia na turski se pise s K. Stom festivala e v Kirdjali, zatova e taka napisano.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!