петък, 1 юли 2011 г.

Д-р Бирджан Мехмед: Риболовът е удоволствие, не война

Всеки може да спечели Купа “Нов живот”. Понякога и най-слабите риболовци стават първи. Младите да не се плашат, да дойдат в неделя на Циганския залив на яз. “Кърджали”. Все от някъде трябва да започнат. И аз тръгнах от там, казва трикратният носител на трофея д-р Бирджан Мехмед.
Не разбира защо негови колеги трябва да се изказват предварително и да плетат интриги кой колко велик рибар бил. Мястото да се докажат е на Циганския залив в неделя. След финалния сигнал в 1 часа след обяд ще се види кой кой е. Тогава да приказват... 
В последните седмици действително много рибари намесват неговото име, когато  говорят за състезанието. Не разбира защо го правят. Затова не иска да влиза в полемика с тях, без туй напрежението е голямо. Все пак три пъти съм носител на Купата, затова никой не говори. Някои са тръгнали да се хвалят за спечелени купи от селски надпревари, казва Бирджан.
Докторът не разбира защо някои самохвалци постоянно бръщолевят, а се крият и търкат столовете по офисите. Щом са толкова ербап, да се хвърлят в битката. Риболовът не е за психически слаби хора, особено когато трябва да се прави отбор.
Бирджан все още не е правил тренировки за състезанието. Смята в събота да метне въдици за два- три часа на Циганския залив. Тогава ще избистри тактиката. Открехва, че ще заложи основно на уклейка и червеноперка. Ще използва познатите захранки вердевас и фуил, а за стръв торен /земен/ червей. Очаква да се падне на хубаво място, където бълва риба.
Докторът е машина за риболов. Ако вземе в ръцете всички спечелени купи досега, ще потъне в язовира, подмятат негови фенове. Успехите му не са случайни. Той и съотборникът му Боян Милев – Боби са завоювали пет пъти Купа “Нов живот” от осем възможни.
Ако има гъста риба в моя коридор, предварително да ми дадат купата, другите да вървят на понтона на залива на Енчец да пият бира. Притеснявам се, че може китката да ми се откачи от мятане и вадене на щеката, шегува се Бирджан.
Като всеки участник и той гледа към върха. Не смята, че ще бъде трагедия, ако не е първи. Животът продължава, риболовът не е война, а удоволствие, хоби, природа, зеленина, красота, вода, уклейка, червеноперка…
На всички участници пожелавам много риба и късмет! И все пак конкурентите да не забравят, че три пъти съм първи, натъртва още веднъж докторът.
Най-титулуваният кърджалийски рибар благодари на Ловно-рибарското сдружение, че подпомага отбора във всяко едно състезание и на вестник “Нов живот” за развитието на риболовния спорт в Източните Родопи. Според него те са “виновниците” да има толкова много майстори на пръчката в Кърджали и региона.
 Валери КОВАЧЕВ
Снимка: Петко БОРИСОВ

5 коментара:

Анонимен каза...

Колко сме жалки само!!!Задоволяваме се с уклей и червеноперка,а тези като Мишо и компания с години да бракониерстват и обират каймака.И цяла Б–я знае за това,само институциите "не виждат"и спят.Като сте толкова ербапи както казвате защо не организирате гражданска инициатива с която да пресечем замърсяването му и бракониерствата.Да си зарибим язовира,който е с перфектни репродуктивни характеристики и да видим след 2-3 години какво ще се лови на подобни турнири.СТИСКА ЛИ ВИ???

Анонимен каза...

ARDA UNIKUM RAZGROMI TAZI VE4ER ARDA 2008 NA DARJAVNO REPUBLIKANSKO PARVENSTVO PO VODNA TOPKA ZA MOM4ETA PROVELO SE V SOFIQ.

Анонимен каза...

tozi komentar na koy si go napisal na sebe si,li

Анонимен каза...

bravo birjanka samo taka priqtelio uspeh i vav nedelq neka ribata e sas teb

Анонимен каза...

evala doki bravo

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!