понеделник, 9 май 2011 г.

Убийствено китарно шоу в Джаз клуб Stage

Двама брилянтни китаристи събудиха духа на легендарния Гери Мур и създадоха наслада за ценителите на джаз, фюжън и блус музиката през уикенда в Кърджали.
В събота на местния Джаз клуб Stage за втори път гостуваха кърджалиецът Атанас Шишков, изключителен музикант, и Светлин Стайков, преподавател по китара в Пловдив. Дуото вече се е доказало като най-доброто в този жанр у нас. Атанас Шишков има сериозно участие в много световни сайтове, предлагащи он-лайн уроци по китара. 
Двамата заложиха на имената на богове на китарата като Джо Сатриани, Стив Вай, Гутрие Джовани. На парчето „For the love of God” / Заради любовта към Бог/ в знак на уважение музикантите се изправиха, предизвикани от феновете на китарата, които първи станаха на крака. Атанас Шишков предизвика възхищение сред местните музиканти с трудната /тапинг/ техника на свирене – с удари на пръстите вместо с перо, която позволява по-бързи движения върху струните. Да свириш фюжън е трудно заради неравноделните ритми, особените тоналности и динамиката на свирене, която изисква стилът, коментираха меломани. 
В памет на легендарния Гери Мур двамата изпълниха неостаряващото му парче „Parisienne Walkways”. Чухме и прочувственото „Still got the blues”, което се е превърнала почти в емблема на китариста.
Музикантите свириха и свои композиции от издадения самостоятелен албум на Светлин Стайков. На сцената се качи и талантливият местен китарист Ангел Николов, който също показа много добра техника и класа. Ачо, както му казват приятелски, е започнал преди 15 години с уроци по класическа китара. По-късно се учи сам от това, което правят на концерт световните имена. Съвсем заслужено той получи комплименти от двамата виртуози.
 Радка ПЕТКОВА

1 коментар:

Анонимен каза...

Наистина беше прекрасна вечер с прекрасните музиканти. За пореден път в джаз клуб STAGE имаше събитие. Тези, които не са били, могат само да съжаляват. В същото време се чудя на кърджалийските меломани - всички заявяват отвращението си от чалгата, всички искаха да има място за стойностната музика, но като го получиха - тях ги няма. Жалко, много жалко! Защото истинската музика е преди всичко общуване, съпричастие, провокация за размяна на мнения и облагородяване,музика от кръста нагоре, дявол да го вземе. Яд ме е, че не умеем да ценим това, което имаме!

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!