петък, 28 януари 2011 г.

Хлебопроизводители в Кърджали: Пшеница няма. Мелниците зле

Няма пшеница. Мелниците са зле. Карат брашно и веднага плащаш. Иначе няма! Казват, че трябва да купуват зърно. Това не е било. Най-често разсрочено сме давали парите, оплакват се хлебопроизводители в Кърджали. Всички сме притиснати до стената. Килограм пшеница  стигна 50 ст. Килограм брашно се продава за по 85 – 86 ст.
 Малките фурни няма да издържат. Потреблението на хлебни изделия пада непрекъснато. Хората едва удържат на беднотията. Как ще купуват хляб 700 грама за по лев - 1,10 лв., пита  управителят на най-голямата фирма ”Хлебопроизводство” в Кърджали инж. Бахар Палова.
Направихме всичко, за да удържим цената на белия и типовия хляб до 85 ст. , но вече няма накъде. Сега повече плащаме и за сол, и за мая, и за дизелово гориво.
Ако не се намеси държавата и с резерва да регулира  пазара на зърното, цената може да скочи още, прогнозира инж. Палова. Била съм в много страни. Навсякъде има квотен  режим за  хлебната и фуражната пшеница, за царевицата. Управляващите там първо мислят за изхранването на населението и после за износ, казва тя.
  В търговската мрежа на Кърджали   типовият и белият хляб още върви от 75 до 95 ст., но и търговците, и купувачите коментират с тревога, че цената от 1 февруари се вдига.  
 Притиснати сме до стената. До вчера купувах брашно за по 76 ст. килото, сега ми предлагат за над 84 ст. Няма зърно! Това е истината! Изнесоха го! А хората са гладни и бедни, нямат пари да купуват скъп хляб, каза управителят на фирма „ Компакт” в Кърджали, която произвежда  18 вида хлебни изделия.

 Снежана ГОРАНОВА


3 коментара:

Анонимен каза...

Голяма мелничарка ....ало ДАНС още ли сте на мастика с кисели краставички .

Анонимен каза...

Зърно има, но се крие, за да спекулира с цената като се вдигне. Това, което лъсва е, че няма пшеница в държавния резерв и тя е продадена през минали години и не е попълнен обратно резерва.

Анонимен каза...

Тази мургавата още ли е на свобода?!

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!