вторник, 7 декември 2010 г.

Караянчева: ГЕРБ няма да отстъпи от принципа за уседналост


Не разбирам острата съпротива на колегите от ДПС по въпроса за уседналостта, заяви пред „Нов живот” депутатът Цвета Караянчева, член на парламентарната правната комисия, която днес отново обсъжда Изборния кодекс. Тя бе категорична, че управляващите няма да променят решението си, въпреки бурните реакции на депутатите от Движението. Срокът за уседналост ще бъде твърдо 12 месеца, като в конкретния случай за изборите догодина той е 10 месеца. Няма да отстъпим от позицията си дори пред заплахите на ДПС, че ще атакува принципа пред Конституционния съд, подчерта тя. Караянчева уточни, че е важно да се знае, че ще може да се гласува както по постоянна, така и по настояща адресна регистрация. Като друг важен акцент тя посочи премахването на удостоверенията за гласуване на друго място. Тя отхвърли като абсолютно несъстоятелни съмненията, че конкретните промени са замаскирана под законова форма антиДПС-мярка. Промените са искани от всички български избиратели, включително и от тези с турски произход. Това, което се случваше на местните избори, и се случваше в продължение на години, не беше нормално. Ние слагаме край на изборния туризъм, на купуването на гласове и на контролирания вот. ГЕРБ направи много сериозни стъпки за изработване на кодекс като сумира всички избирателни закони в един общ документ. Идеята е той да стане гаранция за максимално противодействие срещу изборните машинации, коментира още Караянчева.
Тя даде пример със страни Англия, Франция, Германия и Австрия, където по думите й решенията в тази насока са повече от радикални. Сроковете на уседналост там варират между 6 седмици и 8 месеца. За европейските избори, знаете, уседналостта е три месеца. Там ДПС не реагират, реагират за местните избори, което ме навежда на определени изводи, допълни Караянчева. Тезата ни е, че не бива хора, които идват за малко, да определят съдбата на тези, които са трайно свързани с населеното място, посочи депутатът.
Предстоят още няколко заседания на правната комисия, след което Изборният кодекс ще влезе в пленарна зала за второ четене и евентуално неговото приемане. Най-вероятно това ще се случи в следващите една-две седмици.
Красимира НЕШЕВА

5 коментара:

Анонимен каза...

На изборния туризъм,Цвета,едва ли ще сложите край.Край трябва да се сложи на двойното гражданства с Турция.

Анонимен каза...

anonimen ako nqma dvoino grajdanstvo do sega da sa falirali vsi4ki targovtsi v KARDJALI BLAGODARENIE NA GANSTERBAITERITE OT TURTSIQ , SIROMASITE PENSIONERI OT TURTSIQ KOITO IDVAT PO RODNITE MESTA SE KREPI TARGOVIQTA V KARDJALI ..

Анонимен каза...

Те /гастарбайтерите/ пак ще пазаруват.Едното няма нищо общо с другото.Само това ли измислихте, като аргумент срещу новия изборен закон... Ха Ха Ха...

Анонимен каза...

to tezi v tursiua se ubediha 4e dps ne im pomaga po 10 dena chakaha za birza pori4ka no familiyta dps sibota i nedeliya podavaha dokumenti za edin chas kakvo da govorim poveche

Анонимен каза...

те да си пазаруват ама да не гласуват щом не живеят тук

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!