сряда, 29 декември 2010 г.

Измръзнаха маслините край Бенковски

Опитът за отглеждане на маслини в района на Бенковски за сега е провал. В пилотната градина в землището на Медевци, създадена през есента на 2009 г., всички дръвчета са измръзнали. Толкова ме е яд, че не ми се говори, казва собственикът Алейдин Юсуф. Отрязал е поразените дръвчета почти до дъно. След поливане и торене през лятото отдолу  прокарали по няколко израстъка, които са
по десет-петнайсет сантиметра и още не се виждат от тревата. Тази есен е засадил  маслиново дръвче от Турция, за да види дали ще оцелее.
Миналата зима температурата в района на Бенковски е паднала до минус 22 градуса. Имаше 40 сантиметра сняг. В 1 часа през нощта с АТВ  съм обикалял да събарям снега, за  да не се счупят клоните, разказва предприемачът.
В градината дошъл нашенец, който се занимава с маслини в Бурса. Като видял какво е положението отсякъл, че са оставали само дивачки. Това още повече обезкуражило Алейдин Юсуф. Но той тайно се надява поне десет  от стоте дръвчета да се окажа недивачки. За три-четири години може пък да се аклиматизират.
За маслините знае това, което е прочел в интернет и списанията. Никакви  гръцки специалисти не са дошли да видят какво става, въпреки че обещавали такава помощ.
Дали не сгреших, че засадих дръвчетата късно наесен. Може би трябваше да ги оставя за пролетта. Седем-осем дръвчета завивах с найлон и парцали, но минусовите температури и тях не пощадиха, размишлява Алейдин Юсуф. От същите фиданки дал една в Златоград, и там я завивали, но и тя измръзнала.
Стопанинът от Бенковски останал изненадан, когато прочел във вестниците, че в Кърджалийско берат маслини. Започнали да му се обаждат  от различни краища да го питат какво става. Нещата много се раздухаха Не бива хората да се заблуждават. Добре, че съм вътре в нещата и знам какво става въпрос, твърди той.
Иначе е голям мераклия. Имал намерения да засади десет декара с маслини и да се занимава професионално. Докарал вода за поливане от близо километър. Стягал се да  прави капково напояване, но при това положение в този момент смята, че не си струва да инвестира.  
От същите  дръвчета е засадил едно в саксия. Зимата го държи вътре, а лятото навън. Пораснало е два метра, но не дало плод.
Опитното поле от маслини е създадено по проект “Изследване на приоритетите за производство на храни от растителен и животински произход в област Кърджали, който се изпълнява от Висше училище “Земеделски колеж” в Пловдив”. Фиданките са произведени в  Гърция. Сортът е Арпекина, испански, издържа до минус 18 - минус 20 градуса. На третата-четвъртата година дръвчетата встъпват в пълно плододаване.
Валери КОВАЧЕВ
Снимка:Мехмед РЕДЖЕБ

2 коментара:

Анонимен каза...

Ами сега? И последната надежда замря, а?

Анонимен каза...

Има други видове подходящи за този климат дръвчета, които обаче издържат на студ и горещина и може да се засеят, като например орехи или бадеми.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!