сряда, 8 декември 2010 г.

Изнесли сме яловите и дъртите овце в Турция

Най-много 3 - 4 хиляди овце и кочове да са изнесени през миналия месец за Турция, каза д-р Феим Сали, началник на отдел “Здравеопазване на животните” в Регионалната ветеринарномедицинска служба /РВМС/ в Кърджали.
В областта има около 80 000 овце, износът не застрашава поголовието. Земеделските стопани са изчистили старите и яловите животни, които вече не стават за разплод.
Според фермери изнесените животни от региона са повече. Д-р Сали не изключва тази възможност, защото животни от Кърджалийско може да са изнесени чрез други депа в страната. Пътните листове за превоз до депата се издават от частнопрактикуващите участъкови лекари. Регионалната ветеринарномедицинска служба осигурява сертификат за износ.
От износа браншът печели. Вдигнаха се изкупните  цени. В момента никой не продава животни. Очаква се дори овцете да се увеличат заради отварянето на пазара за Турция. Вероятно ще се отпушат пазари за някои арабски страни.
 Проучване на “Нов живот” показа, че в момента е трудно да се закупи коч или овца от големите ферми. Отговорът е, че нямат, всичко са продали. Говори се, че тези, които са решили да сложат кръст на животновъдството са продали над половината от животните си. Възползвали са се от добрия пазар.
Турски фирми, занимаващи се с производство и отглеждане на животни, дадоха преди Курбан Байрам изявления пред тамошни агенции, че от България се внасят овце болни от скрейпи. Няма нищо вярно, това е търговски трик, в Турция животните са по-скъпи и местните фермери губят пазари, контрираха веднага наши фермери. Ветеринари бяха категорични, че откакто се правят изследвания за това заболяване по овцете и козите, което е подобно на лудата крава при говедата, в България то не е регистрирано. През цялата изкупна кампания турски ветеринарни специалисти на място са следели какви животни влизат в депото за изкупуване в джебелското село Телчарка.
Последно кочовете вървяха по 4 лв. на кило живо тегло, а шилетата – по 5 лв./кг.
Турците имат намерения догодина напролет да изкупуват агнетата. Спряга се цена 7 лв. за килограм живо тегло, докато на вътрешния пазар е 4 – 4.50 лв./кг. Предлагали предварително договори.
Валери КОВАЧЕВ

3 коментара:

Анонимен каза...

До редакцията на Нов живот: Тази картина с овцете ми напоня една интересна история с учстник настоящия министър на земеделието и неговия кум,който е от Кли мисля че се казваше Михайл Молов.В началото на 90те в Нов живот имаше подобна снимка само,че с измрели от глад овце в крумвградско, ако се поровите в ахивите на вестника до картината с овце ще добавите и крави които умираха поради скъпи тогава застраховки.Жалко но беше факт.

Анонимен каза...

Валери,много не тактична информация,износът е факт какво ти трябва да споменаваш,че са били дърти е т.н.нима не си съгласен,че населнието взема някой лев това много ли се вижда на редакцията. Ако мислите държавнически и милеете за страната то трябва да се лансира,страната която е изкупила животните за да се увеличат бройките за до година с което ще се гарантира поминикът на насалението, а на вас хем Ви сърби и хем Ви боли!

Анонимен каза...

TOVA LI SA OSTANALI

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!