петък, 3 декември 2010 г.

„Баба Зула” утре в Кърджали

Азис, българската ракия и Ферхунде от „Листопад” са слабост на турските музиканти от „Баба Зула”, които са на турне у нас. В Кърджали ще ги слушаме на 4 декември в Драматичния театър от 20ч. Освен ушите, те ще напълнят и очите на публиката с две танцьорки.
Текстовете на „Баба Зула” са скандални и 80% от парчетата им са цензурирани или направо забранени. Творчеството им е трън в очите на властта в южната ни съседка. На гастрола си у нас те ще представят последния си седми албум, който се превежда на български като „Построен за една нощ”. Става дума постройките в крайните квартали на Истанбул, които издигали точно за 24 часа. Практиката обаче била те да се бутат и на тяхно място да се появяват небостъргачи, с което от „Баба Зула” не са съгласни.
В творчеството им личат хипарските нотки в мисленето им, бунтарството, протестът срещу расизма, темите за свободата, революцията. Пощадени от Правителството са само инструменталните парчета и тези, в които се пеело за секс, разказват култовите музиканти.
На пресконференция в Пловдив те разказаха впечатленията си от България. Обилните закуски най-много им се понравили. Спомнят си още как във Франция за малко да ги оставят сутринта гладни, тъй като тамошните не знаели какво е това закуска. В Италия имало за хапване, само че храната им се сторила кошмар. Друго си било нашенското сирене и кашкавала, разкри фронтменът им Мурат Ертеп.
Той се оказа още фен на българската ракийка, от която със сигурност ще си напазарува доволно за из път, както и на трио „Българка”, чиито дискове колекционирал. В България си търси още струни за тамбурата, която си взел при предишното си гостуване. От Етъра пък напълнили куфарите с музикални инструменти.
Стана дума още за българските изпълнители, които според тях си заслужавали. Мурат веднага възкликна: „Азис”! Видели славея от Костинброд по телевизията и им допаднал както на визия, така и като глас. От популярните у нас турски сериали Мурат също си имал фаворитка: Ферхунде от „Листопад”.Освен за документалния филм „Музиката на Истанбул”, Мурат Ертеп е писал музика и за известен в Турция сериал „Крадец на сърца”. Нямал много време за телевизия, но когато бил на гости у майка си, се заглеждал още по „Чифликът на ханъмата”. В момента бил номер 1 в южната ни съседка.
Билетите за концерта в Кърджали на „Баба Зула” могат да се намерят на касите на Драматичния театър на цени 10 и 15 лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!