четвъртък, 9 декември 2010 г.

Пушачите по селата го удариха на качак

Нищо не знаем какво ще става с тазгодишната тютюнева реколта. Фирмите раздадоха  чуловете, но препоръчаха  хората да не се бърза с пасталирането. След Нова година щяла да  започне изкупната кампанията, но няма конкретна дата, казва Елка Русева, кмет на стамболовското село Тънково.
Всички се надяват цените този път да бъдат по-високи, защото няма да има държавни премии.
Добре е че, са малко младите хора, които се разчитат на тютюна. Пенсионерите, които гледат тютюн ще започнат да се отказват, защото без субсидии не си струва.
Не само в стамболовско хората са объркани. Миналата година по това време изкупуването беше приключило в цялата страна, а тази не е започнало.  Тютюнджиите изнемогват. Търсят всевъзможни начини за спасение в кризата. По селата в стамболовско обикалят производители от други райони да продават нарязан тютюн. Жена, която според Елка Русева била от Кърджалийско или Смолянско, предлагала килото по 25 лв. При по-големи количества готова била да направи отстъпки. Търговката по принуда случила на камък, защото тук  си имат тютюн  и алъш-веришът не тръгнал.
По възрастните масово си дробят и трошат тютюн, ударили са го на качак, така се борят с високите цени с фабричните цигари. Откакто скочиха на мода са машинките  за пълнене и свиване на домашни цигари. Доста хора са си купили от тях. Разменят си ги по приятелски и комшийски. Дори да ги подгонят, защото не плащат акциз, ще намерят начин да се измъкнат. В миналото бирници ги претърсвали за ракията, криели я в памука.
Елка  Русева не е чула в Тънково да има машина за рязане на тютюн, но в околните села се намирали.  Местни  пушачи отивали там да си накълцат.
Елка Русева смята, че догодина тютюнът ще бъде по-малко. Само четирима-петима в селото отглеждат от 5 до 20 дка. Но вероятно и те ще намалят площите щом няма да има държавно подпомагане. Пресметнали са, че харчовете им за производство на кило тютюн са най-малко три лева. Надничарите искат на ден по 20 лв., на което не се издържа.
Валери КОВАЧЕВ

1 коментар:

Анонимен каза...

ako nqkoi iska ka4estven ka4ak da mi pi6ee skype bairqm16671 cena po dogovarqne

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!