вторник, 7 декември 2010 г.

Юнал Тасим: Този път в бюджета няма пари за тютюна

Прави впечатление, че протестите са тютюнопроизводителите са в лека форма. Имат голямо основание да недоволстват. Този път  в бюджета няма да има пари за тютюна, заяви за “Нов живот” народният представител и зам.-председател на парламентарната  комисия по земеделие Юнал Тасим. По думите му от седемнайсет страни в Европейския съюз, които произвеждат тютюн, само България казва „не” на това производство. Не е вярно, че Брюксел забранява държавно подпомагане за тютюна. За това има документи, които съм  дал на министъра на финансите, твърди депутатът.
Хората, които протестират с право,  искат в бюджета за 2011 г. да бъдат заделени тези 73 млн. евро. Моят колега проф. Алиосман Имамов казва, че само от акциза на един килограм нарязан тютюн държавата прибира  130 лв. От това може да се направи каква е сметката, какъв е приносът на тютюнопроизводството за хазната, уточнява Юнал Тасим.
Това, че България не иска да субсидира тютюнопроизводството е решение само на управляващите. Най-странното е, че хората не реагират. Никои не излезе на парламентарната трибуна да ги убеди защо го правят това. Възможности има, но зависи от правителството.
Има някакво обещание  от министъра на земеделието, ако се преизпълни бюджета, но това е ала-бала, казва Юнал Тасим.
Трудно мога да кажа какво мислят колегите от ГЕРБ за тютюна, струва ми се че нищо, ако мислеха щяха да го кажат. Вследствие на тази политика в България ще има само производство на зърно и вино. Това е разбирането на ГЕРБ за политиката за земеделието. Хал хабер си нямат. Ще внасяме тютюн, зеленчуци и плодове. Годишно в бюджета от тютюна влизат около два млрд. лева, заявява зам.-председателят на земеделската комисия.
На 2 декември десетки тютюнопроизводители се събраха на протест пред Народното събрание. Ругаха управляващите, викаха “оставка” и “Дянков вън”. Но и това не помогна в бюджета на второ четене да бъдат включени исканите 73 млн. евро.
Валери КОВАЧЕВ

1 коментар:

Анонимен каза...

kide beje predi da vleznem v evropeyskiya suz ili mislehte za komisioni ne vi ostana vreme ili mislehte kato bajtavi za rakiya mnogo jalko zavas kideto kazvate stiga sme rabotili za naroda malko i niye da se opravim sramota e tova koyeto storihte na naroda nito edna partiya ne stori prodadohte naroda

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!