вторник, 7 декември 2010 г.

Таушанова се срещна с крумовградчани

„Не сме град, а село. Улиците ни са потънали в боклуци, газим кал, общински център сме без автогара, читалището, строено с народни пари, е оставено да рухне, а всички сгради по центъра се разпродадоха”. С тези думи жителите на Крумовград посрещнаха областния управител Иванка Таушанова на среща в Тракийския клуб. Хората споделиха, че животът им става все по-труден, заради липсата на поминък и затварянето на някогашните индустриални предприятия. В тези, които все още съществуват, като бившия обувен завод „Хан Крум”, работниците не са получавали заплати от август. Освен от отсъствието на алтернатива за заетост, крумовградчани са смутени и от липсата на чуваемост от страна на местната власт. Старата поликлиника отдавна е продадена, приватизиран е Пенсионният клуб, а намеренията са знаковият търговски комплекс „Златуна мома” да се приспособи за жилища. Хората смятат за недалновидно да се строи парк за 2 млн лева в условията на икономическа криза, когато нуждата от препитание и сигурност е на първо място. С носталгия си спомнят за прекрасния плувен басейн, който са имали и който отдавна е унищожен, за народното читалище, съградено с доброволната лепта на старите градски фамилии, което бавно се руши, а музеят е под ключ. Крумовградчани настояват да се ремонтира пътят Токачка- Тихомир – Маказа, да се консервират основите на старата църква, върху които е построена джамията и да се обновят християнските храмове в Крумовград, Аврен и Черничево.
Таушанова изслуша проблемите на гражданите и ги насърчи да вземат активно гражданско участие при решаването на обществено значими проблеми, да съблюдават работата на ОбС и да са коректив. Тя бе категорична, че в област Кърджали не може да се говори за драстично орязани общински бюджети и че в ръцете на кметовете е да ги разпределят правилно и да водят политика в интерес на населението, а не в негов ущърб. Областният управител запозна крумовградчани с приоритетите си в сферата на селското стопанство, туризма и пътната инфраструктура. Таушанова разговаря и с жителите на селата Егрек и Малък Девесил по тяхна покана. Тя ги запозна със състоянието и перспективите пред тютюневия отрасъл, с който от години е свързан техният поминък. Хората поискаха яснота кога ще започне изкупуването на тазгодишната реколта и кога ще влязат в сила законовите поправки за либерализиране на пазара, за да могат да се договарят с търговците за по-високи изкупни цени. Притесненията им са, че няма къде да съхраняват суровината, ако кампанията се забави. Срещат спънки и при отглеждането на добитъка, заради оскъдните пасища и правилата за отстояние на кошарите от населените места. Жителите на Егрек се оплакаха от лошата инфраструктура и изровените улици. В Малък Девесил възнегодуваха, че общината ги държи в изолация, нужни са им по-добри пътища, а поливната вода и пасищата са крайно недостатъчни. На срещите си Таушанова представи Концепцията за развитие на земеделието, в която се дава превес на овощарството и дребното животновъдство. Тя насърчи стопаните да се обединяват в сдружения, за да кандидатстват за хидромелиорации, и да уедряват производството си, за да са конкурентноспособни на пазара.

5 коментара:

Анонимен каза...

no za sijeleniya iv momchilgrad sme taka vse edno jiveyem v niykoya dirjava 4e niyma zakoni no za sijeleniya oblasnata uprava i objtinata ne mojet da se spraviyat s problema s 4 semeystyva jalko i za dvete instutusiy

Анонимен каза...

ДПС ви върна в робовладелският строй. Скоро ще ни върне и в първобитнообщинският.

Хак ви е. Продължавайте да гласувате за аптали диктатори и се самозатривайте.

Ne mutlu Turkum kirmizi seytanlara satilmadin diyebilene.

Анонимен каза...

налли си имате кмет от толкова години е ДПС на власт защо сега всички се сещате

Анонимен каза...

Защо Таушанова не ни запознае всички със своите виждания за развитието на земеделието и туризма. Сигурно ще е интересно. А какво предвижда концепцията й за Крумовград - страхотна туристическа атракция ще е рудникът Ада тепе.

Анонимен каза...

Като не искат парк в Крумовград, Таушанова да отвори други програми за европейски проекти, нали е много печена

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!