петък, 10 декември 2010 г.

Цвета Караянчева срещу Сабрие Сапунджиева за Изборния кодекс

Дискусия между депутатат от ГЕРБ Цвета Караянчева и депутатът от ДПС Сабрие Сапунджиева за Изборния кодекс по "Дарик"
Водещ: Ако искаш да избираш кмет на общината, в която живееш, бъди така любезен да живееш в същата община поне последната година преди да пуснеш бюлетина. Тази разпоредба, записана в изборния кодекс и озаглавена анти-изборен туризъм обедини ГЕРБ с БСП и вбеси неимоверно хората на Ахмед Доган.
Нарушава ли впрочем правото на избор забраната да гласуват на местните избори онези, които са граждани на република България, но живеят извън нея. Или възстановява правото на жителите на българските общини да избират кой да ги управлява, а не да се молят автобусите с туристи и гласоподаватели да пукат гуми или прочие неудачия.
Цвета Караянчева от ГЕРБ и Сабрие Сапунджиева от ДПС са добре дошли в Челюсти за спор на тема Да гласуват ли на местните избори у нас българите, които не живеят в България.
Уважаеми дами, Цвета Караянчева и Сабрие Сапунджиева. Нали няма заседание в парламента?
Цвета Караянчева: Има, в момента има. аз съм взела разрешение, така че...
Водещ: Добре, и освен това тук не раздаваме мобилни телефони. Първо честит празник, щото студентите празнуват цял живот, нали?
 Сабрие Сапунджиева: Да, дай боже винаги да им е празник, живота да им е празник.
Водещ: Защо така сериозно се спори около онзи фрагмент от изборното законодателство, който третира правото на избор на онези български граждани, които не живеят в България? Може би ДПС да кажете първо? Защо толкова се възбудихте на тази тема?
Сабрие Сапунджиева: Добър ден на слушателите на любимото ми радио Дарик. Да честитим празника на всички студенти, настоящи и бивши. Не мисля, че е налице някакво възбуждане. Аз преди това, преди да започнем по темата отвън докато чакахме да влезем в студиото си говорехме с г-жа Караянчева и смятам, че трябва да си дадем сметка, че упражняването на власт е трудна работа. Упражняването на власт е преди всичко огромна отговорност и когато властимащите взимат решения, те не си дават много ясна сметка не само за това, което се случва на деня или ще се случи днес и утре. Решенията, които взимат управляващите дават своя ефект след 2 или 3 и понякога след 5 години. И за това трябва да си даваме много ясна сметка за това.
Водещ: Вие смятате ли, че би било порок на изборното ни законодателство ограничение, което казва следното – ако ти не си живял в съответната община 12, 18 или 6 месеца, без значение на периода на уседналост, ти нямаш право да избираш кмет. Порочно ли би било това, с визия напред във времето?
Сабрие Сапунджиева: Аз като юрист няма да говоря за порочност, а ще говоря за противоконституционност. Защото конституцията на република България в своя чл.41 казва кои български граждани имат право да избират Или да бъдат избирани. И другото – това са норми, които са прогласени във всеобща харта за правата на човека, в европейската конвенция за правата на човека, в гражданския пакт за политическите права и свободи и те са реципирани в българската конституция. И за това ще си позволя да цитирам чл.41, ал. 1, който казва – гражданите, навършили 18 години с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право свободно д а избират, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа. Конституцията ясно е казала кои български граждани имат, изрично е казано и местни, кмета е орган на изпълнителната власт в общината.
Водещ: Общинските съветници също.

Сабрие Сапунджиева:
Общинските съветници също. и след това в ал.2 конституцията казва – организацията и реда за провеждане на избори и референдуми се определят със закон. Организацията и реда. И тогава ако погледнем изборния кодекс в неговия проект, още в чл. 1 се натъкваме на една противоконституционност, защото чл.1 е казано – този кодекс определя организацията и реда за провеждане на избори за народни представители, президент и вицепрезидент на републиката, членове на ЕП от Р. България, общински съветници, кметове на общини и кметства, както и условията за избиране и са изброени народни представители, членове на ЕП, президент и вицепрезидент и кметове на общините и съветници.
Водещ: Тоест нарушава се основния закон, защото тук се определят условия, които по презумпция са конституционно защитени.
Сабрие Сапунджиева: Абсолютно. Условия да избираш и да бъдеш
избиран.
Водещ: Конституционния съд ще бъде сезиран. По всичко личи, нали?
Цвета Караянчева: Имат право колегите от ДПС да го сезират. Принципа на уседналост няма да бъде нарушено общото избирателно право с принципа на уседналост, защото на територията на България хора, които имат настоящ и постоянен адрес в рамките на 10 месеца ще могат да гласуват. От къде изхождаме за тази презумпция за уседналост. Аз ще ви кажа, че аз съм от смесен район...
Водещ: От кой район?
Цвета Караянчева: От кърджалийско, аз съм народен представител от Кърджали. Там хората искат да има такава уседналост. Нормално е хора, които имат трайна обвързаност с населеното място да определят от тук нататък...
Водещ: Имате предвид, че това са хората, които плащат данъци, това са хората, които ползват услугите на съответната община, които определят нейния брутен продукт.
Цвета Караянчева: Точно така. Плащайки данъците си, те могат да дават своето мнение дали този общински съвет и този кмет да ги управлява. Така че не бива да даваме възможност на хора, дошли за малко да определят бъдещето на трайно населените...
Водещ: Сега, г-жо Сапунджиева, хайде да си говорим честно. Помните ли 2005 ли бяха последните президентски избори, 2006, помните ли ония репортажи на БТВ от Капитан Андреево, които ... аз за това не мога да бъда коректна с номера на бюлетината, с която трябваше да се избира Георги Първанов, но тогава хората биваха спирани от журналистите с автобусите от Турция и те казваха – не знаем кой е, но е бюлетина номер Х или 5 или 2 или 1.
Сабрие Сапунджиева: Със сигурност не е било бюлетина номер..
Водещ: Беше. Видях го с очите си.
Сабрие Сапунджиева: Бюлетината е интегрална. За това казвам, че не е било бюлетина номер, а е било вероятно номер под бюлетината. Аз обаче искам да ви кажа – защо БТВ отива или която и да била медия отива точно когато има избори. Защо не отидем сега на автогарата в Кърджали? Или около Нова година. Да видим колко автобуси пристигат? И нека г-жа Караянчева, която е от този район да каже колко автобуса пристигат по време на избори. Имате ли такава статистика, водена ли е такава статистика, аз съм съгласна, че трябва също така да има ... лицето, което ще избира кмет трябва да е трайно свързано с о бщината и ще дам з апример себе си. Нямам адрес в чужбина и не живея в чужбина. Аз от 10 години живея в София. Но имам..
Водещ: Имате ли настоящ адрес в София?
Сабрие Сапунджиева: Да, имам. Имам и постоянен и настоящ тук. Но имам къща в Якоруда. Във всяко свободно време, което имам възможност отивам, посещавам, почиствам. Там си плащам данъците. Смятам, надявам се да достигна това време, когато се пенсионирам да отида да живея там и за мен е не без значение как се управлява тази община. За мен не е без значение кой управлява общината. Виждате, че с процеса на децентрализация на местната власт, на местните органи на самоуправление реагират с множество ...
Водещ: Добре, и това ...
Сабрие Сапунджиева: .. определят местните данъци и такси. Аз това казвам.
Цвета Караянчева: Така че вие трябва да изберете, дали тука или в Якоруда.
Сабрие Сапунджиева: Г-жо Караянчева, абсолютно съм съгласна с вас. Ние сме против принципа на уседналост, който лишава от правото да гласуват голям брой български граждани.
Водещ: Г-жо Сапунджиева, защото аз пък съм от хасковския край, който е съвсем близо до Капитан Андреево, аз лично съм ходила да отразявам случващото се около избори, когато шефовете и на съответната митница, пък и на гранична полиция са категорични в едно и това със сигурност няма да го оспорите – че в деня на избори потока от преминаващи на Капитан Андреево е в пъти, да не кажа десетки, но в сериозен брой пъти повече от колкото обичайно, дори и за празници.
Цвета Караянчева: Мога ли да се включа само с един щрих към автобусите. Другото нещо, което е – кметовете имат лични карти и копие от личните карти. Какво се получаваше в изборите за президент 2006 – кметовете имаха копие от личните карти, дописваха списъците...
Водещ: Как копие от личните карти?
Цвета Караянчева: На хората, които живеят в селото и някои , които са извън селото, които живеят в Турция. И точно по този начин се дописват списъците. И в 9:30 – 10 часа е приключил изборния ден на практика. Другото, което е...
Водещ: Сутринта в 10?
Цвета Караянчева: Сутринта, да. И другото, което е, понеже БСП и ДПС тогава участваха в изборите заедно, нали знаете, че ДПС помогна на Георги Първанов да стане президент...
Водещ: А той после даде мандата на Ахмед Доган, нали така?
Цвета Караянчева: Да. Аз лично съм говорила с областния лидер на БСП в Кърджали и той ми каза, че лично той е присъствал как една дама 12 пъти , сменяйки забрадката си, е минала и с различни лични карти е гласувала.
Водещ: Ама не, такива закононарушения – права сте, дописването на списъците...
Цвета Караянчева: Да, но най-лошото, което се случваше до сега..
Водещ: Това можем да го направим и аз и вие.
Цвета Караянчева: Разбира се, стига някой да ни го даде. Но в комисията са били хора на БСП, ДПС и НДСВ. Така че от 2007 ние участваме в изборите и като застъпници, сега вече и в новите избори имаме и членове на комисиите, ако тези членове на комисиите наистина работят реално и всичко това, което се случва се предотвравява, мисля, че няма да има проблем с изборите. Но...
Водещ: Не, тук въпроса не е за нарушенията на изборите, а за правата. Г-жа Сапунджиева ви казва – това са български граждани, които по някакъв начин остават свързани със съответната община, имат собственост, много от тях са регистрирани...
Цвета Караянчева: Те нямат собственост...
Сабрие Сапунджиева: Точно така. Аз г-жо Караянчева бих искала... моля ви се, това просто е несериозно твърднение, аз за това исках да говорим за философията на избирателния кодекс...
Водещ: Добре, г-жо Сапунджиева, до колкото знам в Кърджали мнозинството от хората, които не са заминали за Турция са заминали за Испания. Има много голяма диаспора от кърджалийци така наречени в Испания. Защо тия хора не протестират? Защо вие не сте съгласни? Защото онези, които са заминали в Испания казват – ние работим в Испания, вземаме заплати в Испания, включително здравно се осигуряваме в Испания...
Цвета Караянчева: И има настоящ адрес в Испания. А тези, които отиват да работят в Испания и се връщат, те имат настоящ адрес в България. И те понеже беше поставен въпрос, че тези, които излизат да работят в чужбина няма да могат да упражнят правото си – те ще могат, защото имат постоянен и настоящ адрес в България.
Сабрие Сапунджиева: Значи вижте какво, дайте да тръгнем в една посока, където от дървото ние не виждаме гората. Дайте да поговорим за философията на изборния кодекс, защото аз считам, че с този изборен кодекс се цели уреждане на изключението, а по закона за нормативните актове, закона е общо правило за поведение на голям брой хора. И именно целия кодекс е проникнат от една тенденция за уреждане на изключенията и г-жа Караянчева го потвърди с твърдението си като каза – ама 2007 , ама там гласуваха и т.н. Всичко това аз ще го оспоря с факти, защото в законите, във всички изборни закони е записано, че се извършва проверка за двойно гласуване. И за това държавата плаща от порядъка на 400-500 000 за всички избори.
Водещ: Да, обаче знаете ли, нали помните, че криминализирахме включително и гласуването по този начин и въпреки всичко сигналите в прокуратурата не стигат до никъде. И знаете, че ...
Сабрие Сапунджиева: ама чакайте да говорим конкретно...
Цвета Караянчева: Аз съм подала 35 жалби към избирателната комисия и нямам нито една удовлетворена.
Сабрие Сапунджиева: ГРАО е проверил всеки подпис в избирателните списъци и е констатирал – гласували повече от 1 път избиратели, български граждани, на проведените на 5 юли 2009 избори и слушайте – гласували лица без избирателни права, ненавършили 18 години – 33, поставени под запрещение – 26, граждани, които не са граждани на република България – 148. Ама за какво говорим?
Цвета Караянчева: Ама аз не говоря в момента за двойно гласуване. Аз говоря за хора, които не живеят трайно в населеното място.
Сабрие Сапунджиева: Дайте да говорим за фактите.
Водещ: Така, да говорим за фактите една след друга, изчаквайте се, защото така нямад а ви чуват.
Сабрие Сапунджиева: Сега, при положение, че конституцията е дала тези права на българските граждани, налице е напоследък след 95-та година насам, защото вие поставяте въпроса за уседналостта, че уседналост имаше за пръв път на местните избори 95-та година. Дайте да погледнем историята в законодателството.
Водещ: Уседналост имаше и сега на първите ни избори за европарламент.
Сабрие Сапунджиева: Ама чакайте да ви разкажа историята на този процес. 95-та година в закона за местните избори за пръв път се въвежда уседналост под скрита форма, когато се казва, че право да избират органи на местно самоуправление имат лицата, които са адресно регистрирани в съответното населено място към датата преди насрочване на изборите от президента. Това продължава 99-та, продължава и 2003 на местните избори. И тогава ДПС не е реагирало, защото директивата на ЕС 93109 казва, и тя е препоръчителна обаче забележете, за разлика от регламентите, които са задължителни и са част от вътрешното право, в директивата има препоръки..
Водещ: Та какво казва тя?
Сабрие Сапунджиева: В своя чл.5 тя казва, че се допуска да има един разумен срок, в който гражданите да живеят с населеното място, в което се избира местно самоуправление.
Водещ: Ами ето ви го срока.
Цвета Караянчева: На евроизбори също има уседналост.
Сабрие Сапунджиева: Проблема е тенденцията за увеличаване на този срок. Президента трябва да издаде указ за 60 дни преди изборите, отиваме на изборите 2007 за европарламент, когато този срок става 3 месеца, отиваме на изборите не местна власт 2007, когато този срок беше 8 или 9 не си спомням колко месеца, и сега този срок вече е ...
Цвета Караянчева: Тези 3 месеца за национален избор. А местните избори вече говорим за местна власт.
Сабрие Сапунджиева: Това е една тенденция в изборното законодателство, която трайно увеличава срока и лишава все по-голям брой български граждани от избирателни права. Това е проблема.
Цвета Караянчева: А вие попитали ли сте избирателите на ДПС дали те не искат също да има такава уседналост, защото ще ви кажа, че в село със 160 човека идват 5 автобуса и няколко торби лични карти и веднага се получава обръщане на вота.
Сабрие Сапунджиева: Ама вижте, България е правова държава.
Цвета Караянчева: И хората, които трайно живеят там, защото от село от 500 къщи са населени 60 примерно, разбирате ли...
Сабрие Сапунджиева: България е правова държава и се управлява според конституцията и законите на страната. Не може да казваме ...
Цвета Караянчева: Нека да се управлява тогава както трябва.
Сабрие Сапунджиева: ... дайте да питаме сега за това, ще питаме еди кой си, за това ще питаме. За това...
Водещ: Ами ето за това изборния кодекс казва – за да имаш отговорност към определената община, в която искаш да упражниш правото си на глас, бъди така любезен да живееш поне 10 месеца.
Сабрие Сапунджиева: Трябва да си спазваме конституцията, която е основния закон на страната, има пряко и непосредствено действие и в своя ч1л. 26 казва, че българските граждани, където и да се намират, имат еднакви права по тази конституция.
Цвета Караянчева: Абсолютно. Но ак оживееш 50 години в Америка трябва ли да искаш да ...
Сабрие Сапунджиева: Като г-жа Караянчева иска да има уседналост... ами дайте, г-жо Караянчева, променете конституцията. Вие имате мнозинство в парламента.
Водещ: Нямат.
Цвета Караянчева: Нямаме мнозинство.
Сабрие Сапунджиева: Ами направете така, че да постигнете Консенсус по този въпрос. Политиката е изкуство на компромисите и изкуство на подадената ръка. Политиката не е...
Водещ: Ама вие ... те между другото направиха БСП голям компромис, не просто направиха компромис – всички освен вас подкрепиха това правило в изборния кодекс. Забелязахте ли? Само ДПС протестира.
Цвета Караянчева: Само да ви напомня за уседналостта, 2007 какво се разрази в ...

Сабрие Сапунджиева:
2007 си спомнете изборите за ЕП. За пръв път имаше уседналост 3 месеца, тогава не се гласува в република Турция, гражданите, живеещи извън ЕС не гласуваха в България и ДПС имаше 4 представители в ЕП, колкото и ГЕРБ.
Цвета Караянчева: Защо си мислете, че уседналостта е само срещу ДПС. това е и вътрешния туризъм, който се получава.

Сабрие Сапунджиева:
Това искам да обясня, г-жо Караянчева – че за ДПС това е принципен въпроса. Защита правата и свободите на гражданите.
Цвета Караянчева: За всички е принципен.
Сабрие Сапунджиева: За ДПС това не е въпрос на изборен резултат. Г-жо Караянчева, понеже споменахте изборния туризъм, поискайте справка в правната комисия, която ГРАО Представи в началото на тази седмица и която до колкото знам не е съобщена по медиите. Поискайте справката и вижте какъв изборен туризъм върви в момента вътре в страната. Но при регистрация и заявяване на настоящия адрес и по черноморските общини. Как ще го прекратите този изборен туризъм? И аз питам кой го прави. Проблема не е в закона. Проблема е в тези, които правят това. И за това се получава, защото българската политическа система не е ферментирала и партиите правят това. Аз задавам въпроса – кой прави днес този изборен туризъм? Кой прави закона? Кой знае за кой каква уседналост ще бъде? Кой знае предварително...
Водещ: Кой? Значи ГЕРБ го прави?
Сабрие Сапунджиева: Ама Нормално ли е да се зададе този въпрос.
Водещ: Ама чакайте, г-жо Сапунджиева, не сте ли съгласна, че с принципа са уседналост се удря и вътрешния туризъм. Вие помните, че ...
Сабрие Сапунджиева: Ама не се удря. В момента върви такъв. Поискахте справката от ГРАО, която е представена в правната комисия. Разберете – в момента последните 2 месеца трескаво се заявяват настоящи адреси...
Цвета Караянчева: Последните 3 месеца няма кой знае какво движение в тази посока. Има много малка разлика в определени общини.
Сабрие Сапунджиева: Не, г-жо Караянчева, поискайте справката от ГРАО...
Цвета Караянчева: Аз съм я гледала.
Водещ: Г-жо Сапунджиева, помните ли, че на последните местни избори, пък включително и на парламентарните, как се разхождаха едни автобуси от една в друга община, за да може там, където Имаме слаби избиратели...
Сабрие Сапунджиева: дойдохме си на думата, г-жо Найденова. Не се преодолява. То се случва. Дали ще се случи 3 месеца преди изборите, 60 дни преди изборите или 10 месеца преди изборите, трябва партиите, които го правят да го прекратят да го правят. За това говорим.
Водещ: Но трябва и закона да направи необходимото това да не е
разрешено.
Сабрие Сапунджиева: Кажете ни коя норма в закона го предотвратява това? С изключение на това, че лишаваме все повече и повече български граждани от избирателни права ...
Цвета Караянчева: ... има санкции, има и промяна на закона за ГРАО. Там, където можеш примерно да не живееш, само да се регистрираш. До сега закона позволяваше само срещу 2 лева да се регистрираш. На вашия адрес може да има 200 човека регистрирани. Това нещо никой не го контролира. Сега трябва да има или нотариален документ от човека, на чиито адрес ще се регистрирате, или договор за наем, така че тези неща постепенно се чистят, но не може..
Водещ: Еми ето, какво. Г-жо Сапунджиева, защо се сърдите тогава? Ама не, защо казвате, че има манипулации при положение,ч е ГРАО няма как да те впише при положение, че не представиш нотариален акт или ...
Сабрие Сапунджиева: Ама чакайте, още не е приет.
Цвета Караянчева: До края на годината ще бъде приет.
Сабрие Сапунджиева: Е ще бъде приет, ама в момента изборния туризъм върви.
Водещ: Ама какво да направим, г-жо Сапунджиева? Ама пороците вместо 5 става 1.

Сабрие Сапунджиева:
Знаете ли, г-жо Найденова, изборния кодекс определя организацията и реда за произвеждане на избори. Изборите са най-голямото политическо състезание. С него се формират органите на всички власти в България. И когато тези, които участват в това състезание не само че нарушават правилата, а въвеждат такива порочни практики, няма как с това ти ограничавайки прават а на българските граждани да кажеш – аз избягвам пороците. Практиките от политиците, Които участват на изборите...
Водещ: Ама аз не разбирам, кое смятате, че...
Цвета Караянчева: Мога ли да отразя някои основни неща, които ние ...
Сабрие Сапунджиева: Ама порочна практика е това, което казах, че сега се случва. Сега, нека да ..
Водещ: Г-жо Сапунджиева, защо избягвате очеизваждащите факти, които са винаги б или във ваш ущърб. От това как насилнически организации плащаха движението на автобуси...
Сабрие Сапунджиева: Категорично няма да се съглася с вас, че са били в ущърб на ДПС, защото вземе изборите и вземете бюлетина от изборите. В ущърб биха били на ДПС ако гласоподавателите на ДПС намаляваха. ДПС е единствената политическа партия, която след 2 мандата в управлението увеличава и разширява своето влияние. Не искам да ви казвам...
Водещ: Механизмите са различни, нали знаете. в последните години в България освен изборен туризъм вече има икономическо гласуване. На онези работодатели, които ...
Сабрие Сапунджиева: Вие искате да кажете, че гласоподавателите, които гласуват за ДПС гласуват по икономически...
Водещ: Казвам, че не знам. Казвам, че може да се увеличават гласоподавателите, благодарение на порочни практики.
Сабрие Сапунджиева: Това, което чувам сега обижда тези 700 000, които на последните избори избиратели гласуваха за ДПС.
Водещ: Г-жо Сапунджиева, защото след малко ще отворим телефоните и съм сигурна, че много хора ще кажат онова, което са виждали в годините и което ги е провокирало непрекъснато да говорят за прекратяване на тези практики, чистосърдечно ми кажете – вие убедена ли сте, че беше справедливо в една община като Кърджали, един град, който виждате в годините как е намалявал броя на хората, които живеят там трайно, да пристигат автобуси, които биха могли да подменят вота на трайно живеещите хора там. Мислите ли, че е справедливо това?
Сабрие Сапунджиева: Колко автобуси са пристигнали?
Водещ: Ама г-жо Сапунджиева, и един да идва – това вече не е честно. Това е ...
Цвета Караянчева: Хората се демотивират.
Водещ: Това е лоша игра, разбирате ли, лоша практика.
Сабрие Сапунджиева: Колко автобуса пристигат? Дайте да разберем. На кои избори пристигат? Говорим за местни избори, говорим за европейски избори, говорим за избори за президент...
Водещ: На всички.
Цвета Караянчева: На европейските нямат право. Но въпроса е, че ...
Сабрие Сапунджиева: Начина и посоката, в която се води разговора е обиден и аз сега ще ви кажа – тук нося едно писмо и искам да го погледнете и да го прочетете.
Водещ: Добре, отнеха ли се ...
Сабрие Сапунджиева: Вие го прочетете и ми кажете как ще се почувствате...
Водещ: Отне ли се мандат на ДПС от изборите последните?
Сабрие Сапунджиева: В момента имаме дело в европейския съд по правата на човека.
Водещ: Колко мандата се отнеха?
Сабрие Сапунджиева: Отнемането на този мандат на ДПС е тенденция, която се налага напоследък в обществото, за да се ограничи влиянието на ДПС с оглед разширяващото се негово влияние и тенденция за сатанизиране на ДПС. и разговора в посоката, в която водим разговора днес го потвърждава. Кажете ми как бихте се почувствали ако прочетете това?
Водещ: Ама чакайте, аз не разбирам...
Цвета Караянчева: Изборния кодекс дава възможност да се ограничат манипулациите, които в 20 години наред са се натрупали във времето. Така че основното, което хората от което недоволстват – това е изборния туризъм, купуването на гласове и манипулания вот. И мисля, че всички тези точки в изборния кодекс сме взели нужните мерки.
Сабрие Сапунджиева: Г-жо Караянчева, първо аз считам, че проекта за изборен кодекс оглед късното му приемане се разминава с предварително заявените от ГЕРБ цели изборното законодателство да се приеме достатъчно рано, за да може участниците...
Цвета Караянчева: Една година е достатъчно рано.
Сабрие Сапунджиева: Нямаме една година, чакайте. Аз съм (?) и ще ви кажа, че нямаме 1 година.
Водещ: Трябва да напомним, че министър-председателя настоящ в нощта, когато спечелихте изборите, той каза – първо, работя за ново разпределяне на парите, които София получава от републиканския бюджет, помните, че там бяха ощетени според него столичната община и столичани с 38% преразпределение, докато при Софиянски – 50, и второто му обещание беше изборния кодекс веднага. Така че се закъсня.
Цвета Караянчева: Март месец започна...
Сабрие Сапунджиева: Изборите трябва да бъдат края на октомври, началото на ноември, кодекса предвижда да бъдат 2 в 1. Кодекса в момента още не е приет. Приемането му в НС не означава влязъл в сила закон. Предстои промулгация от президента с оглед множеството противоконституционни текстове, напълно е възможно президента да упражни правомощието си и да върне закона за ново обсъждане в НС.
Водещ: Пак ще го гласуват.
Сабрие Сапунджиева: Ето ви още един загубен месец. Говоря за времето, не за това че пак ще го гласуват. Ето ви още един загубен месец. Което означава края на януари, 15 февруари можем да имаме изборен кодекс. Според проекта за кодекс,ЦИК трябва да започне 90 дни преди изборите. Ако изборите са в края на октомври, това означава, че на 1 август трябва да имаме избирателна комисия, която да подготви изборните книжа. Считате ли, че е достатъчно това време, защото за мен е достатъчно времето, когато ти изцяло преуреждаш материята, да имаш поне 1 година, която да даде възможност на играчите, на политическите партии, на кандидатите и на самите избиратели да се запознаят с правилата. Тоест ГЕРБ не изпълни..
Цвета Караянчева: Имаше временна комисия, която действаше 9 месеца.
Сабрие Сапунджиева: ... предизборното си обещание, не прие своевременно правилата и отново ще бъдем изправени на нови правила..
Водещ: А защо 9 месеца дебатирахте по тоя изборен кодекс?
Сабрие Сапунджиева: .. на нови правила, непосредствено преди самото състезание. Ето това е порочното и за съжаление ГЕРБ не се справи.
Цвета Караянчева: Бяха 4 различни закона и ... нищо подобно. Справихме се и до края на годината изборния кодекс ще излеззе. Това са 4 закона, за първи път се прави такова нещо, кодифициране на тази материя и аз имам .. чула съм разговори от колегите от БСП, че наистина това е един добър документ, както и колегите от ДПС го бяха казали, основната...
Водещ: Не, като слушам колегите от ДПС не го харесват много.
Цвета Караянчева: Не искам да кажа кой е колегат,а но така в разговори с него съм ...
Сабрие Сапунджиева: Аз мога да ви кажа името на колегата.
Водещ: Кой е тоя колега, кажете.
Сабрие Сапунджиева: Бил ли е във временната комисия?
Цвета Караянчева: Да, Четин Казак и Янко Янков и колегите казаха, че като материя, като закон това е нещо добро...
Водещ: Доведохте до разрив в редиците на ДПС ли?
Цвета Караянчева: ... и в крайна сметка единствения проблем се оказва уседналостта.
Сабрие Сапунджиева: Не само това.
Водещ: А какво друго? Там нарушава факта, че няма да се избират кметове до 500 души?
Цвета Караянчева: Не знам дали г-жа Найденова само ще се сети 2007 как се гласува уседналостта, как беше постоянен или настоящ адрес...
Сабрие Сапунджиева: Г-жо Караянчева, дайте да престанем с тази уседналост, вече изчистихме нещата. Текстовете са противоконституционни, щеше ми се да поговорим за ...
Водещ: За какво да говорим?
Сабрие Сапунджиева: Ще ми се да поговорим за другите текстове в кодекса?
Водещ: О, това вече сме го правили в Челюсти, всичко друго сме изговорили.
Сабрие Сапунджиева: А, всичко друго сте изговорили? Изговорили сте намаляването на броя на общинските съветници...
Водещ: На общинските съветници, на ограничаването на правата да се избират хора в населени места до 500 души...
Сабрие Сапунджиева: Говорим си, че примерно на ЦИК, множеството комисии на които съм член е органа ХОК, не е постояннО действащ орган, за разлика от комисиите в..
Водещ: Предишните, да.
Сабрие Сапунджиева: Не, предишните не са били постоянно действащи...
Водещ: ама имаше идеята да стане постоянно действащ.
Сабрие Сапунджиева: Да, имаше идеята да стане постоянно действащ орган. В момента ЦИК дори няма сътрудници. Бюджета е към МС. Оказва се, че България има комисия по хазарта, по закона за хазарта с 52 души администрация. А органа, който формира органите на власт в държавата е органът ХОК. Няма собствен б юджет, не е на бюджетна издръжка, а погледнет в кодекса ... на бюджетна издръжка, но не е юридическо лице. Тоест няма юридическа правоспособност този орган.
Цвета Караянчева: Ами вкарайте го межуд първо и второ четене.
Сабрие Сапунджиева: След което, г-жо Найденова, искам да ви кажа нещо много важно.
Водещ: Ама трябва да чуем и рекламите. Казвайте бързо важното и после слушателите.
Сабрие Сапунджиева: Ами важното е това, че в кодекса не се предвижда ЦИК... първо се предвижда многотворческите функции на ЦИК, която трябва да приеме методически указания за провеждане на изборите и след това трябв ад априеме методика за определянето на мандатите. И представете си, тези два акта на ЦИК не могат да се обжалват пред ВАС. Ето това не сте го изговорили в Челюсти, нали?
Водещ: Ау, тоест ЦИК ще решава как да се разпределят мандатите. Мале, г-жо Сапунджиева, на следващите избори май ще са първите във времето на прехода, в които ДПС ще намалява изборната си тежест.

Сабрие Сапунджиева:
Не, не говорим за ДПС. това касае всички играчи на политическата сцена. Какво означава ЦИК да приеме методиката... ами ако ЦИК в методическите указания запише ...
Цвета Караянчева: Ама нали до сега винаги ЦИК е определяла методическите указания.
Сабрие Сапунджиева: Ако ЦИК в методическите указания запише, че хората със сини очи нямат право да гласуват и това не подлежи на обжалване – представяте ли си? И утре отиват и казват – не, вие няма да гласувате.
Водещ: Г-жо Сапунджиева, хайде да не говорим ....
Сабрие Сапунджиева: Ама хипотетично е възможно.
Водещ: Хипотетично би било възможно и да кажат – всички, които не пият кафе сутрин да не... няма как да се случи.
Сабрие Сапунджиева: Аз умишлено го поднасям по този начин. Умишлено.
Водещ: По-драматично да е.
Сабрие Сапунджиева: Да. Освен това ЦИК приема методика за разпределение на мандатите и представяте ли си партиите, които участват и са се регистрирали нямат възможност... методиката се обнародва в Държавен вестник, забележете. ..
Цвета Караянчева: Така, и какво нямат възможност?
Сабрие Сапунджиева: Нямат възможност да я оспорват.
Водещ: Нямат.
Сабрие Сапунджиева: Каквото реши ЦИК – това е. И какво става после – отиваме в конституционния съд. И още други неща ще ви кажа, които не сте коментирали.
Водещ: Обаче трябва да чуем и хората.
Сабрие Сапунджиева: Да ги чуем и хората, но мога да ви кажа и други неща, които не сте коментирали. Например в този изборен кодекс има един принос в световната....
Водещ: Г-жо Сапунджиева, изляза ли отпуска ще идвате вие да водите. Няма млъкване.
Сабрие Сапунджиева: ... провеждане на избори по пропорционална избирателна система. Тука е казано, че може да се оспорва избора само на един народен представител. Да, конституцията дава такава възможност, но аз си направих труда да отворя стенограмите на Великото народно събрание и знаете ли защо в конституцията е записано – избор на Народно събрание може да се оспорва и избор на един народен представител – защото има мажоритарен избор при формиране на Велико народно събрание. И друго ще ви ...
Водещ: Ама тука няма мажоритарен...
Сабрие Сапунджиева: Ами няма, но по пропорционална избирателна система оспорваме избора само на един народен представител. Как ще стане това? За това ви казвам, че това е принос ..
Водещ: ама въобще не се оспорва.
Сабрие Сапунджиева: Оспорва се избора на НС. Не може да се оспорва избора само на един народен представител..
Водещ: Те сега ще изберат за следващия парламент пак Доган и вашите хора ще го оспорват и ще стане страшно.
Сабрие Сапунджиева: Резултатите от изборите по пропорционалната избирателна система се определят от резултатите във всички избирателни секции в страната и чужбина.
Цвета Караянчева: Да, защото....
Сабрие Сапунджиева: И няма как да кажеш този народен представител е избран с гласовете само на тези хора от тази секция. И за това ви казвам, че изборния кодекс ще претърпи промени, защото....
Водещ: Сега ще дойдат да ни изритат от студиото, да знаете, 10 минути закъсняваме с рекламите. Реклами.
Да чуем сега кой ни търси, защото имаме по-малко от 8 минути, така че моля ви да бъдете кратки, точни и ясни. Здравейте.
Слушател: Здравейте, г-жо Найденова. Да кажа на вашите гости – във всички стари членки на ЕС има уседналост – от 6 до 18 месеца, някъде и до 20. Така че да ми говорят за харта и за права на човека, нали се сещате, че не вървят тия неща.
Водещ: Г-жа Сапунджиева, юрист и дългогодишен член на ЦИК казва, че такова нещо няма.
Сабрие Сапунджиева: Това просто не е вярно.
Слушател: Е как да няма, ама моля ви се, аз даже го питах проф. Константинов, навсякъде има и във Франция и в ... навсякъде има. и още нещо искам да кажа. Къде ви е хартата на човека и защита на правата, като се подиграва Доган с целия български народ да не се вясва в парламнета, а ние му плащаме охраната. Ама може ли такова нещо? в земете го ... това е пълна подигравка.
Водещ: Г-жо Сапунджиева?
Сабрие Сапунджиева: За какво да говорим сега. Значи хартата и правата на човека нямат значение и тогава аз ще отговоря на слушателя, че отиваме в една много опасна тенденция. Ние загърбваме>.. в правото има т.нар. понятия правова държава и законова държава. Законовата държава се управлява според законите, но в тях са загърбени принципите на демокрацията и н аправото и такава беше тоталитарната държава. А правовата държава в законите са прокламирани основно принципите на демокрация. И неслучайно цитирах хартата за правата и свободите, европейската конвенция за правата на човека и слава богу България е страна членка на ЕС и всеки може и там да си потърси правата. С много голяма топлота се обръщам към този гражданин, вероятно има на какво да бъде разярен, но не може Доган да бъде виновен за всичко, което се случва в тази държава.
Водещ: Здравейте, слушаме ви.
Слушател: Здравейте. Г-жо Найденова, просто се чудя каква е тая еквилибристика, нямам думи. За каква правова държава говорим от 20 години в България, госпожи, вие чувате ли се какво говорите? За каква демокрация .. каква демокрация имаше 20 години в България ? и стига сте врели под носовете на хората, на тия които си плащат данъците и работят като ненормални тази конституция, защото тя отдавна вече е тясна за тази държава. Тя не само, че е тясна образно казано, но тя спъва развитието на тази държава. За какви права, за какви задължения. Всичко трябва да се промени от корен да се реже. Иначе тази държава и този народ загиват. Ако на вас това не ви е ясно, не знам за какво говорим. ...
Водещ: Докато обаче не ремонтираме конституцията, тези нормативни актове, които и противоречат, какво да ги правим? Да се съгласим да регулират обществените процеси ли...
Слушател: Мисля, че нещата вървят едно след друго. Не може всичко за една година да се свърши в тая вмирисана обставновка, в която живеем 20 години. Едно след друго, нека да сменим президента...
Водещ: Добре, хайде защото конкретната ни тема не е ...
Сабрие Сапунджиева: Не, позволете ми г-жо Найденова ...
Водещ: Не трябва да разширяваме толкова сериозно, моля ви да кажете вие за уседналост ли сте по повод на местните избори или не?
Слушател: Може ли да кажа и още нещо, тъй като ви отговорих?
Водещ: Хайде бързичко.
Слушател: Много ви моля дайте една инициатива на вашите гости от БСП, от СДС да направят една обща партия, за да могат да влязат в следващия парламент. Благодаря ви много.
Сабрие Сапунджиева: Вижте, показателно е това обаждане на слушателя на Дарик радио. Аз бих искала да използвам възможността да му отговоря, защото с оглед на нещата, с които се занимавам и като юрист си направих труда напоследък да направя едно сравнение между американската и българската конституция. И трябва да ви кажа, че слушателя е прав, защото аз бях поразена. Американската конституция започва с думите в своя (?) – Ние, народа на Америка. Българската конституция започва с думите – Ние, народните представители от Великото народно събрание. Тоест в Америка американската конституция...
Водещ: Добре, разбрахме ви, г-жо Сапунджиева, моля ви да чуем гражданите.
Цвета Караянчева: ... воля да се случат нещата, както и гражданина каза, една година не стига. Ние имаме политическата воля и трябва да го направим, но отнема време.
Водещ: Здравейте, слушаме ви.
Слушател: Здравейте. Като член на ГЕРБ искам да благодаря от сърце на г-жа Сапунджиева за днешното участие при вас, тъй като въпреки всички високопарни фрази и целия капацитет, тя не каза нито един сериозен довод против тази уседналост. Аз просто съм възхитен от всичко, което каза...
Сабрие Сапунджиева: Противоконституционността не е ли сериозен довод?
Слушател: Тя не каза нито един довод.
Водещ: Ако един нормативен акт противоречи на основния закон, какво повече да ви каже г-жа Сапунджиева като аргумент?
Слушател: Абсолютно не противоречи, европейската практика го показва и с това тя казва, че няма уседналост и така нататък прави изключително лоша услуга и продължава да настройва хората срещу ДПС, така че няма защо да се чуди, че ДПС е сатанизирано И че настроенията на слушателите, които ...
Сабрие Сапунджиева: Да, но избирателите не мислят така. ДПС разширява влиянието си. 700 000 гласуваха за ДПС на последните избори.
Цвета Караянчева: Нищо подобно, г-жа Сапунджиева, отидете и вижте вашите избиратели какво мислят наистина.
Слушател: С усмивка посрещам това ваше изречение, как си го разширявате влиянието вие много добре знаете, и на тези местни избори това ще проличи.
Сабрие Сапунджиева: Ние видяхме в медиите как вие разширявате влиянието си. Наскоро видяхме един филм как ГЕРБ прави избори. Така че по тази тема можем да спорим.
Цвета Караянчева: Филма беше абсолютно манипулиран И изкарани текстовете от контекста.
Водещ: Да чуем кой ни търси. Здравейте.
Слушател: Здравейте. Аз само искам да си зададете въпроса ако иначе го бяха гласували примерно ДПС, БСП като някаква там дружинка заедно преди време в конституция тоя закон, дали предходните 5 години щяха да имат такова влияние ДПС? само си помислете. Веднъж гласувам в Истанбул и се връщам да гласувам в Кърджали и след това всичко това нещо се отразява по някакъв начин на действителността. И от там нататък пък вече знаейки примерно коалиционните им партньори какво им дават като коз да се задържат в парламента, те пък си искат други неща за тях и общо взето конституцията така е направена в момента, не е (?), ами тя си е частна, тя си е направена за тях. И иска много сериозни корекции.
Водещ: Последни двама слушатели. Здравейте. Говорете моля.
Слушател: Аз съм ... (?)
Водещ: Здравейте, слушаме ви.
Слушател: ... и те нямат право да гласуват на избори.
Водещ: Госпожо, сега се включвате в ефир, а ви чувам, че отдавна сте започнала да говорите, така че повторете моля.
Слушател: Казвам, че германските поданици, имам познати много в България...
Водещ: Не са поданици, а са граждани, защото...
Слушател: ...живеещи в България, които нямат право да гласуват в Германия.
Сабрие Сапунджиева: Да, защото в Германия има уседналост на местни избори.
Водещ: А вие казахте, че няма.
Сабрие Сапунджиева: Не, аз казах, че няма във всички страни. Предишния слушател каза във всички страни.
Водещ: Та какво госпожо, кажете моля.
Слушател: Ами казвам, че значи, че в Германия има уседналост. Защо се твърди, че нямало такава уседналост в Европа?
Цвета Караянчева: В много страни в Европа има уседналост.
Сабрие Сапунджиева: Да, обаче в Германия не се прилага българската конституция, госпожо. Ние не знаем какво допуска конституцията на република Германия.
Цвета Караянчева: Има страни, в които уседналостта и правото на гласуване са обвързани с плащането на данъците в определен период от време. Такива са Англия, Франция, Белгия.
Водещ: Последен слушател, здравейте. /.../ една минута.
Слушател: Само два въпроса. Може ли неморални хора, с каквито е пълен парламента и всички парламенти до сега, неморални хора да създават морални закони. Това ми е първия въпрос. И втория...
Водещ: Ама господине, моля ви се. Кой ги избира тия хора, като започнем да говорим по тоя начин сякаш сте доведени от Марс.
Слушател: ... са още повече от лешояди, които ни управляват 21 години вече.
Водещ: Господине, кой ги избира тия управляващи, простете? Докато си говорим по този начин и докато отричаме собствените си действия ще се чувстваме кофти в държавата, в която живеем. Трябва да сложим точка на днешното издание на Челюсти. Кога е второто гласуване на изборния кодекс?
Цвета Караянчева: Сега върви второ четене в правна комисия, надяваме се утре Или другия ден да влезе изборния кодекс в пленарна зала.
Водещ: И после отива в конституционния съд?
Сабрие Сапунджиева: Ами сигурно ще отиде в конституционния съд.
Водещ: А вие колко депутатите има..
Сабрие Сапунджиева: Ами вижте, ДПС има 37 народни представители И именно за това до сега не е сезирал конституционния съд, защото не е имала достатъчно мнозинство в парламента да сезира конституционния съд.
Водещ: А сега кой ще ви подкрепи?
Сабрие Сапунджиева: Сега... ами защо омбудсмана ... имаме омбудсман вече и той би следвало да защити правата на гражданите. Няма да го сезира партията ДПС, вероятно ще се намерят достатъчно граждани..
Водещ: Константин Пенчев?
Сабрие Сапунджиева: ... с оглед големия брой български граждани, които се лишават от избирателни права за местни избори, вероятно ще се намерят такива, които ще поискат съдействието на омбудсмана и той ще трябва да сезира конституционния съд.
Водещ: И вие ще можете да помогнете, нали?
Цвета Караянчева: Аз мисля, че е крайно време на българските граждани да дадем възможност да упражнят своето право за местен вот.
Сабрие Сапунджиева: Съгласна съм, че българските граждани трябва да упражнят правото си на вот.
Водещ: Край. На първо място в ефира на Дарик радио ще трябва да чуем новини и след това следобедния блок. Беше ми особено приятно.
Сабрие Сапунджиева: Ами с г-жа Караянчева стигнахме до консенсус – българските граждани трябв ад получат правото да ..
Водещ: Ама вие от началото така твърдите, но по различен начин си го представяте. Благодаря ви.

1 коментар:

Анонимен каза...

За дискусия в този формат темата трябваше да бъде модните тенденции за сезона или матрици и шприцоване/ако дамата още помни/. Много е далече от правната материя кърджалийдската депутатка.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!