понеделник, 13 декември 2010 г.

Тютюнджиите нямат очи да влязат в магазина

По сто човека на ден ме питат кога ще започне изкупуването на тютюна. Не мога да им дам конкретен отговор, казва зам.-кметът на община Стамболово Марем Черибашлъ. Разговарял е с основните купувачи “Сокотаб” и “Миссриян – България”. Рекли му, че кампанията ще тръгне след третото число на януари, но дали  ще бъде  5-ти или 15-ти не е ясно. 
Хората едвам свързват двата края. Тетрадките за вересии са набъбнали по една педя. Няма магазин без такива, в това се убеди наш екип. Магазинерите не издават кой колко дължи, за да не излагат клиентите си. Някои търговци са въвели лимит до 100 лв., но понякога по преценка правят компромиси.
Масово се пазарува на вересия. Като вземат пенсиите се разплащат. Не можем да ги оставим гладни. Купуват хляб, ориз, олио, захар и по-рядко колбаси. През последните две години доста се почувства липсата на доходи, казва Райна Георгиева, собственик на магазин в Тънково.
Тютюнджиите няма очи да влязат в магазините. Принудени са да продават по някоя друга низа на прекупвачи, за да вземат някои лев за хляб, твърди зам.-кметът. 
Отчаянието е пълно. Някои са били на националния протест на 2 декември пред Народното събрание в София. Но резултат няма, в бюджета за следващата година не са заложени  исканите 73 млн.евро за национални доплащания.
Без държавно подпомагате младите няма да гледат тютюн. Ще останат само тази, които трябва да се грижат за възрастните си родители. Ще се пръснат по света. Комшиите в Гърция са по-добре. Наши хора прескачат до там за по месец-два месеца, спечелят  нещичко и се връщат да си покриват борчовете, впечатлен е Марем Черибашлъ. Може да нямат пари за хляб, но редовно си плащали данъците.
Тютюнът за сега няма алтернатива. Чушките през това лято са останали неизкупени. Общината има готови проекти за възстановяване на напоителните полета Рабово- Долно Черковище и Долно Ботево – Голям извор.  Иска да ги вкара за финансиране по европейски програми. Откритият канал  от Рабово до Долно Черковище е  дълъг около 5 километра.  Върви по крайбрежието на Арда. Ако се възстанови ще се поливат към 3500 дка. Том са най-хубавите земи за отглеждане на зеленчуци. В демократичния преход всичко е разграбено. Плочите от канала са задигнати, хората са настлали  дворовете си.
Догодина производството на тютюн ще намалее, сочи справка на  общината до Фонд “Тютюн”. Заявени са 6980 дка,  от които се очакват 1 047 000 кг продукция. Тази година площите са били 7647 дка, като от тях се очаква 1147 050 кг тютюн. 
Валери КОВАЧЕВ
Снимки: Мехмед РЕДЖЕБ

1 коментар:

Анонимен каза...

problema ne e samo v stambalovo av selite izto4ni rodopi horata mizerstvat ot4ayanieto e pilno a pravitelstvoto o6te pove4e zatrudnyava polojenieto a mojebi izkustveno

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!