петък, 10 декември 2010 г.

Френски месодайни овце ще отглеждаме в Родопите

Създава се сдружение “Развъдна организация Мутон Шароле”. Това обяви днес в Кърджали председателят на Управителния съвет на Сдружение “Академия БГ” доц. д-р Васко Василев на среща с животновъди от региона. В него доброволно могат да членува всеки, които отглежда овце от френската породата Мутон Шароле. Тя беше представена от доц. д-р Стайка Лалева, директор на Института по земеделие в Стара Загора. Призната е  през 1972 г. Във Франция се отглеждат  около 350 000 овце от нея, като е втора по разпространение. Подходяща е за пасищно отглеждане. Не е претенциозна към тревата. Отличава се със скорозрелост – заплождането може да започне но осмия месец. Овцете-майки достигат до 70-100 кг., а кочовете 110 – 140 кг.  Кланичният рандеман е  57 %, докато при другите породи и 50-51 %. Плодовитостта е 180 – 200 агнета от 100 овце. За две години една овца може да се заплоди три пъти.
В момента в България има около 1000 чистопородни овце в три ферми. Най-близката до Кърджали е в хасковското село Подкрепа. Над 5000 са кръстоските, предимно във Варненско и Търговищко.
Според доц. Лалева Мутон Шароле е породата на бъдещето. Перспективна е заради качеството на месото – крехко, сочно, без тлъстини и без специфичен мирис на овче, прилича на телешкото. Във Франция кланичните трупове от тази порода са били със специален печат, продават се на по-висока цена.
Районът на Кърджалии е подходящ за отглеждане, лесно е, ако има пасища. Оборното отглеждане не се препоръчва.
Доц. Васко Василев уточни за “Нов живот”, че през януари-февруари ще бъдат закупени мъжки и женски агнета от Земеделски институт в Стара Загора за създаване на  първото чистопородно стадо в региона. Към края на лятото животните ще бъдат готови за заплождане. Целта е да се помогне на фермерите, които искат да оглеждат тази порода.
Стопаните могат да си закупят също кочове от Института. Кочовете над 2 годишна възраст струват 700 лв., мъжките шилета на 7 месеца са по 500 лв., а агнетата по 9.60 лв. килограм живо тегло.
Валери КОВАЧЕВ
Снимка: Мехмед РЕДЖЕБ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!