четвъртък, 9 декември 2010 г.

Субсидиите за глава животно тръгват до дни

Очаква се изплащането на субсидиите за глава животно да започне след 15 декември. В план-сметката на Държавен фонд „Земеделие” са осигурени около 70 млн. лв. По обяснение на земеделското министерство, в момента се правят точните изчисления колко точно на глава говедо, овца и коза ще получат стопаните. Схемата е много подходяща за подпомагане на стопанствата на животновъдите.
Смятам, че ще ги използват най-вече пряко за изхранване на животните през зимата и за борба с кризата в отрасъла, коментира за „Нов живот” председателят на Националната асоциация на животновъдите в България и овцевъд от Кърджалийско Бойко Синапов. Според него помощта не може да бъде използвана за разширяване на ферми и подобряване на стадата. В сравнение с европейските ни колеги, субсидията, която получаваме, е нищо, а пазарът е общ. Затова, колкото се може по-бързо и ние, и министерството трябва да работим в посока изравняване на субсидиите, заяви той.
Според Синапов проблемът „виртуални стада” в системата на Националната ветеринарномедицинска служба продължава да съществува. Ангажиментът е на проверяващите органи. Готови сме по всяко време за проверки, тъй като държим средствата да се използват от истински фермери, а не такива, които са животновъди само на хартия, каза още Синапов.
Помощта ще бъде изплатена за втора поредна година. През 2009 г. тя бе в размер на 61 млн. и бе разпределена между 30 хил. животновъди.
За отглеждане на говеда субсидията бе по 132 лв., а за кози и овце -по 30 лв.

1 коментар:

Анонимен каза...

dano da davat tiya do nova godina

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!