вторник, 7 декември 2010 г.

Искат акт за държавна собственост на Перперикон

Днес в община Кърджали се проведе работна среща по инициатива на кмета инж.Хасан Азис, на която се обсъдиха необходимите действия за приключване на  започналата преди 6 месеца процедура за издаване на акт за държавна собственост на археологически комплекс Перперикон. На срещата присъстваха представители на общината, Областната администрация, Регионален исторически музей, Регионална дирекция на горите и Общинска служба „Земеделие”. Срещата се състоя във връзка с подготовката на проектно предложение, с което община Кърджали има намерение да кандидатства по ОП „Регионално развитие”, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за развитие на природни, културни и исторически атракции”. Желанието на Общината е главна атракция в този проект да бъде археологическият комплекс Перперикон. Задължително условие на програмата е обектите, включени в предложенията, да имат издадени актове за собственост.
Община Кърджали е сигнализирала преди годна и половина областната администрация-Кърджали и съответните министерства за проблема с липсата на документи, удостоверяващи собствеността на паметниците на културата на територията й, което не позволява включването им в проекти по ОП”Регионално развитие” 2007-2013 г. Издаването на актовете за държавна собственост е в правомощията на областния управител.
За първи път в област Кърджали ще бъде извършено актуване на недвижим паметник на културата с такъв обхват и значение.

1 коментар:

Анонимен каза...

Крайно време беше! Докога с този неустановен статут.Излагаме се пред света!Цигании на световно известен обект.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!