понеделник, 6 декември 2010 г.

Никулден е! Честит празник на именниците!

На днешния ден Българската православна църква почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец (Никулден). Свети Николай, архиепископ Мирликийски е един от най-почитаните християнски светци. Той е покровителят на моряци и банкери.
Ако небесните мълнии се падат на свети Илия, а подземният свят- на арх. Михаил, то средната част, пространството между земята и небето е частта на св. Никола.
Според една легенда по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб. Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта. В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езическия бог Посейдон. Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.
В Западна Европа също честват деня на Св. Никола. В италианския град Бари са мощите на светеца в една църква, където заедно го честват православни и католици. В Холандия и Белгия например този ден е особено важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември малчуганите оставят обувките си с надеждата добрият светец да ги напълни с лакомства и подаръци. В много райони на запада празненствата за свети Никола постепенно се трансформират в Коледа. Ликът на св. Никола е най-често избраният светец, на когото се посвещава курбан в случай на преживяно премеждие.
На 6 декември повод да почерпят имат всички, които носят името Никола, Николина, Нина и Ненка, както и всички рибари, банкери и търговци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!