сряда, 1 декември 2010 г.

40 работници от ОЦК подали молби за напускане

Вчера сутринта работниците в цинковия завод в ОЦК-Кърджали спряха работа за няколко часа в знак на протест срещу нередовното изплащане на заплатите, съобщи председателката на СРС „Подкрепа"  в Кърджали Магдалена Ахчиева. Около 40 човека от цинково производство са подали молби за напускане с мотив нередовно изплащаните заплати и лошите условия на труд.
Според Ахчиева преди ден ръководството на завода е дало месечните възнаграждения на 160 човека от Оловно производство. На неин въпрос към изпълнителния директор на ОЦК Славея Стоянова защо има разделение на хората в комбината по отношение на заплатите,  получила отговор, че  толкова са били постъпленията.
Председателят на синдикалната организация в ОЦК Ани Георгиев каза, че има неизплатени възнаграждения още за септември и октомври. Мъчат се да разделят хората и да ги настроят един срещу друг, коментира Магдалена Ахчиева. При разговора с ръководството станало ясно, че до утре щели да бъдат изплатени всички заплати. Спекулира се с това, че оловото  в кръвта им е под нормата. Според изследване, направено от трудова медицина, то е над допустимите норми.
Ахчиева изрази съжаление, че собственикът на металургичното предприятие Валентин Захариев не е откликнал на поканата за среща, която се проведе през миналата седмица при министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов. Роберто Младенов, който представлявал ръководството на холдинга, твърдял, че в ОЦК усилено строят новия цинков завод. Едва е излята бетонната плоча, строителите са се оттеглили, каза Ахчиева.
Направени са 31 предписания на завода, обещаха да ги изпълнят. Купени са 20 – 30 комплекта работни облекла за  700 души. А трябва да има още и за аварийни ситуации.
Не желаем закриването на завода, както твърдят някои, напротив искаме тези 750 човека, които работят тук, да имат ръкавици, маски и да получават редовно заплати, каза председателят на федерацията на металурзите към КТ „Подкрепа" Людмил Павлов. Под критика е цялата социална програма на комбината, хората нито са облечени, нито си вземат заплатите. Искаме с общи усилия да направим така, че ОЦК да работи и да си изпълнява задълженията. Подчерта, че ако това не се случи ще бъдат предприети всякакви законови действия, включително протести и стачки, както и информиране на европейските институции за нередностите в металургичното предприятие. Ако се стигне до най-лошото – закриването на ОЦК, нито държавата, нито друг ще плати обезщетения на работниците. Единствените, които няма да получат нищо, ще са работниците, заяви Павлов.

3 коментара:

Анонимен каза...

да остане само админинистрацията в завода тогава няма да се налага да сле плаща за работно облекло и фонд заплата ще намалее.

Анонимен каза...

Айде бе, нали щяха да станат модерен завод?
Те заплатите не плащат, пък камо ли нещо друго.

Анонимен каза...

Такива собственици и директори,където лъжат и ограбват труда на работниците,на техен гръб трябва да са в затворите доживотна присъда

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!