петък, 10 декември 2010 г.

4 044 114 лв. за тържището били от САПАРД

От САПАРД, а не от бюджета на фонд „Земеделие”, както твърди депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева е получил над 4 млн. лв. субсидия Пазарът на производителите в Кърджали, твърди изпълняващият длъжността директор на фирма „Пазар на производителите” Лютви Ахмед. Нека г-жа Караянчева, ако има доказателства за твърденията си, да ги представи пред обществеността, добави той.
Лютви Ахмед показа месечното извлечение за състоянието на дълга на пазара от 4 януари 2010 г., след като пред декември е била внесена сумата от 4 044 114 лв. Посочено е, че контрагент на банка „Алианц” в тази банкова операция е Държавен фонд Земеделие - САПАРД.  В графата „основание” срещу името на задълженото лице също е вписано ДФ Земеделие – САПАРД. Датата на издаването на документа е 9 декември 2009 г.
В противовес на намеците, че трите комисии, които са проверявали построеното, вероятно са констатирали нарушения и затова парите не са отпуснати от САПАРД, Лютви Ахмед показа протокол от една от комисиите – от април 2009 г. От документи е видно, че е издаден от „САПАРД Агенция” , отдолу е изписано „Специална присъединителна програма за развитие на земеделието и селските райони”.
Датата на попълване на протокола за начало на проверката е 31 март 2009 г. Отбелязано е, че са проверявани сгради и съоръжения и дали съответстват посочените в документацията инвестиции с реално извършените.
Заключението на експертите е, че инвестицията е завършена и се използва съобразно проекта. Оставените редове за забележки на комисията са празни. Подписаните на 4 април 2009 г. под заключението експерти са Ивайло Дамянов и Християна Леонтиева. Както под протокола за проверката, така и под заключението е положен печат, на който е изписано „ДФ „Земеделие” - Европейско финансиране САПАРД.
Такива проверки има три, последната от които беше в края на 2009 г. Когато и тя потвърди заключенията на предишните, че няма сериозни нарушения, субсидията беше отпусната, припомни Лютви Ахмед. Пазарът получи не 4,6 млн. лв, което е пълната сума по договора, а 4 044 114 лв. Практиката на програма САПАРД е да намаля парите по договора, когато бъде установено някакво нарушение. В случая отбивката е сравнително малка за такъв голям и сложен проект.
Проверката през декември и последвалото отпускане на парите се случиха след като кметът Хасан Азис се срещна с премиера Бойко Борисов и му обясни, че дългото бавене на решението на Агенция САПАРД за субсидията по проекта за пазара усложнява значително изплащането на кредита, сключен за построяването му. Трупат се големи лихви. С около 1 млн. лв. се увеличи дълга в резултат на бавенето.
Директорът на „Пазар на производителите” призна, че засега фирмата успява да погасява редовно само лихвите. Надеждата е, че след отварянето на граничния пункт на Маказа, което се очаква догодина, гръцки търговци ще се възползват от значителната разлика на цените у тях и в България и ще идват да търгуват на едро в Кърджали, с което чувствително ще се увеличат приходите. Вече има търговци на маслини, наскоро станаха двама, каза Лютви Ахмед.

9 коментара:

Анонимен каза...

чакаите и трети"

Анонимен каза...

"Заключението на експертите е, че инвестицията е завършена и се използва съобразно проекта."

Еми нарушението е видно с просто око - парите се дават за да се подпомагат ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ да реализират продукцията си, като се елиминират прекупвачите. А в момента 99 процента са търговци и не продават собствена продукция.


"Надеждата е, че след отварянето на граничния пункт на Маказа, което се очаква догодина, гръцки търговци ще се възползват от значителната разлика на цените у тях и в България и ще идват да търгуват на едро в Кърджали"

Човекът съвсем се е объркал явно. Какво ТЪРГОВЦИ на пазар на производителите. Но у нас всичко е така както "ние си решим" и затова батака е пълен във всички сфери.

Анонимен каза...

я да видим кой е изтрезнял
искаме да го видим този директор на живо
а между другото какво стана с другия директор - защо е напуснал???

Анонимен каза...

От първия документ е видно че е имало проверка, но не е видно какви са резултатите от проверката.Какво ни показва всъщност този човек

ГНЕВЕН ПАЗАРДЖИЯ каза...

ЗА КОЛЕГАТА ПО ГОРЕ , ЩЕ ГО ИНФОРМИРАМ, ЧЕ ДИРЕКТОРА ЛЮТВИ АХМЕД Е ПОСТРОИЛ ТОЗИ ПРЕКРАСЕН ПРОЕКТ, КОЙТО НЯМА ДА ЗАНЕСЕ В ГРОБА СИ, А ЩЕ ОСТАНЕ ЗА БЪДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ КЪРДЖАЛИЙЦИ И ГРАЖДАНИ НА ЕС !!! НИЕ С ТЕБЕ КОЛЕГА ВДИГАМЕ САМО ПУШИЛКА И НЕ СМЕ ОСТАВИЛИ НИЩО СЛЕД СЕБЕ СИ !?!?! ПРЕДИШНИЯ ДИРЕКТОР ЕРДЖАН ДОЙДЕ ВНА ГОТОВА СОФРА И СТАВАШЕ САМО ДА ПАПКА БЕЗ ДА ДОПРИНАСЯ, А И МОЖЕШЕ ДА ПУШИ ЦИГАРИ ЦЯЛ ДЕН И ДА СИ ГЛЕДА ЛИЧНИЯ БИЗНЕС, НЕ И ТОВА ЗА КОЕТО БЕШЕ НАЗНАЧЕН !?! СПОРЕД МЕН ПУШЕЩИЯ ЦИГАРИ ЕРДЖАН , ЩЕ СИ ГЛЕДА ЧАСТНИЯ БИЗНЕС ИЛИ ХАСАН ЩЕ МУ ПОДСИГУРИ ДРУГА ДИРЕКТОРСКА ДЛЪЖНОСТ !!! ДЛЪЖНИК МУ Е ОТ ДАЛАВЕРКИТЕ В СЛУЖБА ЗЕМЕДЕЛИЕ И ГОРИ...... А ТИ КОЛЕГА ПО ГОРЕ ВЗЕМИ ИДИ НАПЪЛНИ ВОДА ОТ ХАСКОВОВСКИ МИНЕРАЛНИ БАНИ, ГЛЕДАЙ ДА 30 ГРАДУСА , ДА ИЗМИЕШ КРАКАТА НА ЛЮТВИ И ДА МУ ИЗПИЕШ ВОДАТА............. ЛЮТВИ ПОСТРОИ И ОСТАВИ НЕЩО НА ПОКОЛЕНИЯТА, А ТИ СВИРКИ И КАВАЛИ ............

Анонимен каза...

ЗА ТЕЗИ , КОИТО "НЕ ЗНАЯТ ИЛИ ЗНАЯТ МНОГО". ДФ "ЗЕМЕДЕЛИЕ" - САПРАД ВИНАГИ ПЛАЩА ОТ СОБСТВЕНИЯТ СИ БЮДЖЕТ ( ОТ ДЪРЖАВНИЯТ НА БГ)ЗА ОТДЕЛНИТЕ ПРОЕКТИ( НА БЕНИФИЦЕНТИТЕ ) И СЛЕД ТОВА БРЮКСЕЛ ВЪЗСТАНОВЯВА СУМАТА НА БЪЛГАРИЯ- ДФ "ЗЕМЕДЕЛИЕ"-САПАРД ЗА ПЛАТЕНИТЕ ПРОЕКТИ СЛЕД ПРОВЕРКА НА ПРАВОМЕРНОСТТА НА РАЗХОДА.ДАЛИ Е ВЪЗСТАНОВЕНА СУМАТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА "ПАЗАР НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ" КЪРДЖАЛИ МОЖЕ ДА КАЖЕ САМО ДФ"ЗЕМЕДЕЛИЕ"-СОФИЯ!ИЗТОЧНИКА НА ПАРИТЕ Е БРЮКСЕЛ И ПРОГРАМАТА "САПАРД" СЕ ФИНАНСИРА ОТ ТАМ.ЗА КЪРДЖАЛИ ИМАМЕ ДО МОМЕНТА ПЛАЩАНЕ ОТ БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА!

Анонимен каза...

за какво се репчите не ми е ясно.Борда на директорите са лапачи и пиячи като онзи Лютви и онзи Велятин приближени до кмета .Нищо ново под небето на Кърджали.Ще пазарувате и толкоз.

Али каза...

Истината е в Лидъла!

Анонимен каза...

Ами в Лидъла - и там пускат едни промоции - пръдни и дим! Само подлъгват сума ти народ да търчи и купува каквото му падне...нали сме си гладен народ. Пък за пазара - ще духаме супата още дългооооо време!

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!