понеделник, 6 декември 2010 г.

Комисия ще разследва смъртта на 3-годишния Юсуф

Георги Ставракиев
Решили сме като организация да свикаме специална комисия и да направим собствено разследване на случая на място, не само в Горна Оряховица, но и в Благоевград, и в Кърджали. Комисията, която ще съставим, не е единствено с цел едва ли не да оневиним нашите колеги, а да установи те дали наистина са реагирали адекватно на тази ситуация. Апелирам всички медии да бъдат коректни и да изчакат следствието, каза пред bTV Георги Ставракев, зам.-председател на Българския лекарски съюз (БЛС) във връзка с обвинените четирима лекари в умъртвяването на бебе в болницата в Горна Оряховица.
Според него много често се оказва, че една очевидна наглед истина, когато влезе в съда, действително не е така.
Както „Нов живот” писа родителите на починало момченце на три и половина годинки от Кърджали обвиниха в безотговорност и липса на компетентност личния лекар и  медиците в Центъра за спешна помощ.  3- годишният Юсуф Мустафа  почина на 18 август в университетската болница в Пловдив. Седмица по-рано той вдигнал температура. Личният лекар поставил диагноза остър тонзилит или възпалено гърло. След като състоянието на Юсуф не се подобрило, родителите го завели при фелдшер от Момчилград, който установил, че има перитонит и ги изпратил веднага в болницата в Кърджали. След като му била направена рентгенова снимка и клинични изследвания, след 4 часа лекарите в Кърджали изпратили детето с линейка в Пловдив. Там, въпреки две направени операции, момченцето умира дни по-късно от остър перитонит.
 „Имаме безспорно остро, свръх тежко, бързо развиващо се заболяване на фона на една забавена реакция от страна на майката на Юсуф, има едно подценяване на здравословното му състояние от нейна страна, което довежда до редица усложнения, развиващи се с динамиката на каскада”, категоричен бе управителят на болницата Тодор  Черкезов. Според него обвиненията на майката са начин да се търси причина за фаталния край на сина й.
Родителите са подали жалби в прокуратурата в Кърджали и в местната здравно-осигурителна каса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!